Ръководителят на НАТО потвърди: Северна Корея разполага войски срещу Украйна в Курск

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди днес, че Северна Корея е изпратила войски В Русия, които ще се бият срещу Украйна и част от тях вече са разположени край Круск. Тази сутрин Рюте се срещна с представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел.

Според Рюте тези действия представляват "значителна ескалация" на войната в Украйна.

Генералният секретар на НАТО каза, че Пхенян доставя боеприпаси за руската страна и подкрепя конфликт в сърцето на Европа, като по този начин застрашава световния мир.


Според Рюте присъствието на севернокорейски войници в Курск показва нарастващото отчаяние на руския президент Владимир Путин. Около 600 хиляди руски войници са ранени или убити от началото на нахлуването в Украйна, Русия не може да продължи войната без външна подкрепа, заяви Рюте.


Рюте се присъедини към други западни лидери, които потвърдиха съобщенията на Киев и Сеул, че Пхенян изпраща военен персонал в Русия в знак на задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.


„Днес мога да потвърдя, че севернокорейски войски са изпратени в Русия и че севернокорейски военни части са разположени в района на Курск“, заяви генералният секретар на НАТО в Брюксел.


Това е първото официално потвърждение от страна на генералния секретар за пристигането на севернокорейски войски в Русия.


Южнокорейската делегация също така информира Северноатлантическия съвет и представители на Япония, Австралия и Нова Зеландия за севернокорейското участие във войната в Русия.

На 26 октомври САЩ съобщиха, че севернокорейски войски са изпратени в Курска област - руски граничен регион, изправен пред украинска офанзива. Макар Белият дом да не уточни в какво качество ще бъдат изпратени, Украйна и Южна Корея заявиха, че поне част от севернокорейските войски ще бъдат използвани в бойни действия.


Рюте коментира, че разполагането представлява „значителна ескалация в продължаващото участие на (Северна Корея) в незаконната война на Русия“ и „опасно разширяване на войната на Русия“.


По-рано украинското военно разузнаване заяви, че Русия се готви да разположи 12 000 севернокорейски войници, включително 500 офицери и трима генерали. Още на 24 октомври шпионската агенция съобщи, че първите части са били разположени в Курска област - твърдение, което тогава не беше потвърдено от западни официални лица.


Първоначално Русия и Северна Корея отхвърлиха съобщенията, но напоследък започнаха да говорят по-уклончиво, тъй като доказателствата за изпращането на войските се увеличаваха.


„Задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Северна Корея е заплаха както за индо-тихоокеанската, така и за евроатлантическата сигурност. То подкопава мира на Корейския полуостров и подхранва руската война срещу Украйна“, заяви Рюте.

„Севернокорейските войски вече са в района на Курск. Това е точно така, както обсъждахме и както потвърди Южна Корея. Сега нашите съюзници и НАТО могат да го видят“, коментира в социалните мрежи Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна.


Според президента Володимир Зеленски първите севернокорейски войски трябваше да бъдат разположени в зоната на бойните действия на 27 или 28 октомври.


„(Русия) все повече привлича Северна Корея като съюзник и всеки момент нейни войници могат да се появят на бойното поле, воювайки срещу Украйна“, заяви Зеленски. „Украйна ще бъде принудена действително да се бие срещу Северна Корея в Европа.“

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини