Помощник-фармацевтите обидени, че не ги броят за квалифицирани да отпускат лекарства

Помощник-фармацевтите отхвърлят твърденията, че исканията им за промени в закона застрашават здравето на пациентите, и настояват за признание на професията им, която смятат за недооценена и неправилно разбирана в обществото.

От Българската асоциация на помощник-фармацевтите категорично отхвърлят внушението, че исканата от тях промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина представлява риск за здравето на пациентите. С открито писмо те отговарят на изказвания пред медиите от страна на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов, който поставя под съмнение образованието, квалификацията и статута на помощник-фармацевтите.


Асоциацията е възмутена от твърденията, че протестът им обслужва „икономически интереси на едни големи структури, които искат да извършват търговия ширпотреба“. Те настояват, че протестът им е провокиран единствено от липсата на политическа воля за законодателни реформи, които да отразят действителното правно и фактическо положение в България и европейските тенденции.


Помощник-фармацевтите подчертават, че професията им изисква задълбочени знания и посочват, че са квалифицирани в области като фармакология, токсикология, фармацевтични грижи и други ключови дисциплини. Те допълват, че тяхното образование покрива широк спектър от дисциплини, включително: латински език, висша математика, биология, анатомия, микробиология, патология, фармацевтична химия, и фармакогнозия.


В писмото си помощник-фармацевтите заявяват, че искат правото самостоятелно да отпускат лекарства без рецепта в аптеките, каквато е практиката в някои региони. Те искат и законово признание за възможността да отпускат медикаменти по лекарско предписание под ръководството на магистър-фармацевт.

От асоциацията отхвърлят твърденията, че целта им е приравняване на професионалните им права с тези на магистър-фармацевтите. Те подчертават, че предложенията им за промени в законодателството са в съответствие с препоръките на СЗО и практиките в други европейски страни, където помощник-фармацевтите са признати и регулирани като част от здравната система.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини