Започваме да излизаме от кризата

Иска ни се да вярваме, че започваме бавно да излизаме от кризата, но ситуацията не е еднаква в различните браншове. Излизането от кризата обаче няма да стане толкова бързо, колкото влизането. Това заяви в НОВИНИТЕ на PRO.BG Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България. По думите му, налице са и първи положителни сигнали за намаляване на темпа на ръст на безработицата.

"При всички случаи обаче, излизането от кризата няма да стане толкова бързо, колкото беше влизането в нея, така че е рано за оптимизъм", смята Велев.

"Прогнозата беше, че ще тръгнем да покачваме заетостта едва в началото на следващата година, ако това се случи по-рано ще е добре, но е рано да се прогнозира, че ще бъде изтеглен напред този период", каза още той. Според него сега има едно покачване на заетостта – най-вече в туризма, тъй като започна летният сезон. Това обаче не може да даде трайно прогнози за стабилизиране на ситуацията.

По повод приетите от правителството антикризисни мерки, той коментира, че най-бързо може да се реализира ограничаването на разходите в бюджетната сфера, въпреки че за момента тя буксува. Друга мярка, която седна на масата на преговорите беше незабавно съставяне на график и до края на първото полугодие на тази година изплащане на бизнеса всички изпълнени и приети обществени поръчки за минали периоди. Големият проблем е, че те няма да бъдат изплатени в пълен размер сега, а биха били изплатени в пълен размер на 30 юни 2011 година. Ако някой иска да си ги получи по-рано има 7% сконто на годишна база, което е неприемливо за нас и нарушение на постигнатите договорености, каза представителят на асоциацията.

Велев обаче бе категоричен, че налагането на санкции за фирмите, които искат да си приберат парите от държавата тази година, ще предизвика ответна реакция от страна на бизнеса.

"Това е един вид въвеждане на данък със задна дата или национализация на дохода на тези компании. Днес в 10 ч. се събираме синдикати и работодатели да обсъдим нашата позиция", каза още Велев.

В експортно ориентираните отрасли има едно спиране на освобождаването на служители. Това което виждаме и напред е за устойчиви темпове на нарастване. Заплатите се намаляват в секторите на услугите, в някои публични сектори, които не се реформират.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини