Брюксел ни наказва заради свръхдефицита. Преглед на националния печат

„Новинар": Брюксел ни наказва заради свръхдефицита

Европейската комисия започва процедура за свръхдефицит срещу България, съобщи Амадеу Алтафаж, говорител по икономически и финансови въпроси на институцията. „След като днес Евростат публикува статистическите данни за страните членки, е ясно, че дефицитът на България за 2009 г. е над допустимите 3%. Следователно процедурата се задейства автоматично", посочи Алтафаж. По план бюджетният дефицит трябваше да е около 1,9% от БВП. Преди дни обаче правителството обяви, че скритият дефицит в държавната хазна, наследен от предишния кабинет, е близо 2,2 млрд. лв. Така дефицитът нарасна до 3,9% от БВП.
Първата стъпка, която ще предприеме ЕК, е да представи на 12 май доклад по темата с препоръки към държавата, обясни говорителят.

„Дума": Борисова обеща: Нито една болница няма да бъде закрита

Нито една болница няма да бъде закрита, заяви новият министър на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова. Тя подчерта, че у нас се падат по 3.8 до 4.6 болници на 100 хил. души население, докато в Европа съотношението е 3:100 хил. Борисова съобщи, че спира търговете за медицинска апаратура за болниците поне за три месеца.
От изказването на Борисова стана ясно, че в следващите 3 месеца ще се прави анализ на системата, а след това ще бъде предприета реформа. Не стана ясно обаче дали тя има намерение да продължи започнатото от предшественика си Божидар Нанев. Борисова не внесе яснота за посоката, в която ще върви реформата, но подчерта, че "в центъра й ще бъде болният". Тя се обърна към журналистите с думите: "По самата реформа ние работиме, откакто съм номинирана, въпреки вашите усилия да ме извадите от психическо равновесие, не го постигнахте".

„Сега": Парламентът прие оставката на Жени Начева като шеф на НЗОК

Народното събрание освободи предсрочно от длъжност директора на НЗОК Жени Начева, срещу която прокуратурата повдигна две обвинения за престъпления по служба, а съдът отстрани от длъжност.
„Гласувайки оставката на г-жа Начева, вие всъщност гласувате срещу себе си", обърна се към мнозинството червеният депутат Янаки Стоилов. Колегата му Михаил Миков определи промяната в ръководството на Здравната каса като „скандално кадруване", в което се намесва и българският парламент, припомняйки че само преди месец същите депутати от ГЕРБ гласували единодушно „за" назначението на Начева.
Искра Фидосова от ГЕРБ защити колегите си с думите: „Ние не се крием и не бягаме от отговорност". В същия тон се изказа и Красимир Велчев, който изтъкна, че сегашните управляващи си признавали грешките и се поправяли, за разлика от предишните.


„24 Часа": Съдията Петър Сантиров остава зад решетките

Софийският апелативен съд остави днес в ареста съдията Петър Сантиров. Той е обвинен, че е подпомогнал даване на подкуп.
Сантиров беше задържан заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и с бившия секретар на министерството на финансите Тенчо Попов, след като Попов даде пари на следователя от Националното следствие Петьо Петров.
По-рано днес прокуратурата представи нови доказателства по делото срещу Сантиров. Адвокатът на обвиняемия Стефан Атанасов съобщи, че доказателствата се съдържат в два тома.
Софийският апелативен съд прецени, че е необходимо време защитата и самият обвиняем да се запознаят с представените нови доказателства. По тази причина съдът прекъсна заседанието, като адвокат Атанасов и съдия Сантиров се запознаха с доказателствата.

„Стандарт": Няма виновни за влака факла

Никой не се призна за виновен за трагедията във влака София-Кардам през 2008 г., когато изгоряха 9 човека. Пред съда в Плевен вчера застанаха бившият зам.-шеф на БДЖ Георги Иванов, шафнерът Георги Георгиев и началничката на влака Иванка Костадинова. Иванов е обвинен, че заповядал да се заключват вагоните. Според прокуратурата залостените врати на изгорелия кушет попречили на част от хората да се спасят. Иванов обаче обясни, че тази практика била въведена преди неговата заповед заради разбойнически набези. Бившият шеф твърди, че поискал да се отварят челните врати между вагоните, през които избягали много пътници. Шафнерът Георгиев пък категорично отхвърли твърденията, че е бил пиян. Той разказа, че преди да пламне влакът, приютил в купето си разстроен пътник, който се наливал с водка и бира. Опитал да потуши пламъците, но пожарогасителят му свършил. Делото бе отложено за 3 май, когато прокурорът Валери Мирчев и адвокатите ще изнесат пледоариите си. На 4 май ще има присъди.

„Труд": Ще можем да проверяваме за ГМО в почвата и водата

До няколко месеца гражданите ще могат да проверяват за наличие на генномодифицирани организми във водата, растенията и почвата. Това ще става в специализирана лаборатория за ГМО в околната среда, която бе открита вчера в София.
Според наскоро приетия Закон за генeтично модифицираните организми у нас е забранено да се отглеждат растения мутанти на открито. Ако обаче се съмняваме, че съседът ни сади незаконно царевица или рапица, ще можем да занесем за изследване проби в лабораторията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини