Вселенският патриарх пристига в България

Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне на летище Бургас Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който пристига на двудневно официално посещение в България. Това съобщиха от правителствената пресслужба, предаде КРОСС.

Премиерът Бойко Борисов и министър Божидар Димитров ще присъстват на тържествена церемония по удостояването на Негово Светейшество с почетната титла Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет.

В състава на официалните лица са Сливенският митрополит Йоаникий, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку, кметът Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, депутати, висши държавници.

Вселенският патриарх ще се придружава от Митрополита на Александрополис Антимос, Архимандрит Бартоломей и от секретаря си Димитър Атанасов. Академичната церемония ще се състои в атриума на университета.

Най-високото академично отличие се присъжда за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православно единство и толерантност между вероизповеданията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини