Рекорден брой ухапани от отровни змии

http://bg.wikipedia.org

Голяма популация от отровни змии се регистрира това лято в Гоцеделчевско, като само за месец броят на ухапаните надвишава този за цялото минало лято.

Това съобщи вчера анестезиологът на МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев д-р Милан Първанов, цитиран от вестник "Струма". За месец в болницата са постъпили шестима пациенти от селата Рибново, Кочан, Сатовча, Жижево и Баничан, ухапани от пепелянки, усойници и нов вид змии, като почти всички пострадали са били в тежко състояние.

Според водената в болницата статистика за целия летен период на миналата година ухапаните от змии хора са били едва 4-ма, а тази само за месец са пострадали 6-има пациенти. "Ухапаните от змия трябва да знаят, че моментално трябва да спрат разпостранението на отровата със силно притискане над мястото и да се прибегне до максимално изстискване на отровата до пристигането на болния в здравното заведение, защото отровата много бързо се разпостранява и предизвиква вътрешни кръвоизливи", каза д-р Първанов.

Често пострадалите изпадат в безсъзнание. В гоцеделчевската болница вече са доставени допълнителни количества серум. Една ампула струва 80 лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини