Чешкият премиер напуска поста си

Чешкият премиер Ян Фишер официално напусна днес поста си, за да отвори пътя за нова дясноцентристка коалиция, която да формира правителство месец след парламентарните избори, предаде АФП.

Безпартийният Фишер подаде оставката си на президента Вацлав Клаус, който възложи на оттеглящия се кабинет да продължи да управлява страната, докато новото правителство не застане начело.

Фишер, бивш директор на чешкия национален статистически офис, пое поста през май 2009 г. след колапса на крехката коалиция, ръководена от дясната партия на Мирек Тополанек „Граждански демократи”.

Правителството на Тополанек падна в средата на чешкото председателство на Европейския съюз, след като парламентът одобри вот на недоверие, иницииран от опозиционната социалдемократическа партия.

В близките дни се очаква назначаването на новия кабинет. Той ще бъде съставен от десните политически сили, които спечелиха най-много депутатски мандати на проведените парламентарни избори. Клаус възложи на лидера на Гражданските демократи Петр Нечас да води консултации за формиране на кабинета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини