Ярослав Качински поема щафетата?

Консерваторът Ярослав Качински, който днес ще се бори за президентския пост в Полша, си постави амбициозната цел да заеме мястото, освободено от неговия брат близнак Лех, загинал в самолетна катастрофа на 10 април в Смоленск (Русия), предаде Франс прес.

Съсипан от трагичната смърт на по-малкия си с 45 минути брат, Ярослав Качински дни наред изглеждаше безизразен, без следа от емоция и с празен поглед. Докато най-сетне реши да замести брат си, включи се в президентската надпревара и се впусна главоломно в предизборната кампания.

Безспорен лидер на консервативната опозиция Ярослав Качински винаги предизвикваше възхищението на своите привърженици и всяваше страх сред враговете си.

През цялата кампания той се стремеше да се отърси от непреклонния си стил, от склонността си да разделя хората. Стремеше се да заличи спомена за неколкократното блокиране на европейските институции, което беляза времето, когато беше премиер на своя брат, от юли 2006 г до ноември 2007 г.

С лозунга си "Най-важното е Полша" той разпали патриотични чувства. Дълго подценяван и напълно маргинализиран през 90-те години, 61-годишният Ярослав Качински се превърна в изключително силен политик. Ниски, набити и кръглолици двамата братя изглеждаха почти еднакво.

Ярослав и Лех, неразделни от раждането си на 18 юни 1949 г., винаги си обещаваха да бъдат верни един на друг. Но според мнението на всички именно Ярослав е носел истинската политическа дарба. Това е мнението и на майка им Ядвига: "Ярослав винаги беше този, който избираше най-добрите стратегии", призна тя веднъж пред АФП.

"Ярослав беше мозъкът в дуото и Лех изпълняваше това, което брат му решаваше", отбеляза Лех Валенса, който ги покани в канцеларията си преди да се скара с тях. "Мисията е изпълнена, шефе", възкликна Лех Качински по адрес на брат си, когато през 2005 г. спечели президентските избори.

Лех и Ярослав бяха класически близнаци, но и единствени по рода си. Заедно стигнаха до върховете на властта: Лех като президент от 2005 г. до 10 април 2010 г., Ярослав като премиер от юли 2006 г. до ноември 2007 г. През 1962 г., на 12-годишна възраст, двамата братя участваха в пожъналия успехи филм: "За двамата, които откраднаха Луната".

И двамата са ходили в една и съща варшавска гимназия, и двамата са учили право, и са участвали активно в антикомунистическата опозиция.

Сравняват Ярослав Качински с носорог, но и с шахматист, който знае как да играе няколко партии наведнъж. Политиката е единствената му страст. Не е женен и живее с майка си. За разлика от него, брат му Лех беше женен, баща на дъщеря и дядо на двама внуци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини