Обама и Нетаняху ще обсъждат преките мирни преговори

Президентът на САЩ Барак Обама ще призове израелския премиер Бенямин Нетаняху за преминаване към преки мирни преговори с палестинците, когато по-късно днес двамата лидери се срещнат в Белия дом, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преди срещата Белият дом опроверга твърденията за дипломатически разрив с Израел. Двете страни работят за загърбване на спора им, възникнал през март, след като Израел обяви за предстоящо строителство в Източен Ерусалим, към който палестинците имат претенции.

Вашингтон се разгневи на съобщението, което бе обявено по време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Израел за доуточняване на подробностите по започването на непреките преговори с посредничеството на САЩ. Служители от САЩ открито разкритикуваха Израел, а редица наблюдатели заговориха за най-лошата криза в отношенията между двете страни от десетилетия.

Сега Белият дом е твърдо решен да продължи напред и да помогне на израелците и палестинците да се възползват от инерцията, набрана с непреките преговори.

В Ерусалим Нетаняху каза на заседанието на кабинета в неделя, че главната цел на преговорите му с Обама ще бъде придвижването към преки мирни преговори с палестинците. Очаква се Обама също така да окаже натиск върху Израел да направи повече за подобряване на ситуацията в Газа, която президентът определи като непоносима. Израел поддържа блокада срещу Газа, откакто радикалната групировка Хамас пое контрола над ивицата през 2007 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини