Първите 5 месеца на 2010 г. са най-топлите, откакто се води статистика

Първите пет месеца на 2010 г. са най-топлите в света, регистрирани от 1880 г., откакто се води статистика, съобщи АФП, позовавайки се на американския Център за изследване на климата, предаде БТА.

Комбинираната температура на сушата и океаните от януари до май е с 0,68 градуса по-висока от средната за XX век. През месеците март, април и май са регистрирани температури, които преди не са достигани, средно с 0,73 градуса Целзий по високи от тези за предишния век. Само през 1998 г. е имало толкова месеци с температурни рекорди ( февруари, юли и август).

Времето е особено топло от началото на годината в Канада, в северната част на САЩ, в южната част на Гренландия, в Северна Африка, Югозападна Азия, Сибир, Южна Австралия. По-хладно от нормалното обаче е в югоизточните части на САЩ, в Централна Азия и в Западна Европа.

През май арктическата ледената покривка се е топяла с 50 процента по-бързо от обичайното за това време на годината. В същото време обаче в Антарктика площта на ледовете е била със 7,3 процента по-голяма от средната за периода 1979 г. - 2000 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини