Пентагонът разработва летяща подводница

Агенцията за управление на перспективни изследователски проекти към министерството на отбраната на САЩ е съсредоточила усилията си върху разработването на летяща подводница, пише вестник "Дейли телеграф", като цитира публикация на научното издание "Ню сайънтист", предаде БТА.

Новата машина ще лети ниско над водата, докато се приближи до целта си. Тогава тя ще се гмурне под водата, за да избегне засичането и прехващането. Така тя ще достигне, подобно на подводница, целта си и ще я атакува, а после ще се върне в базата си, летейки. Този тип машини ще бъдат предназначени за атакуване на кораби или на крайбрежни бази и съоръжения.

Проектът е в процес на развитие от 2008 г. и е достигнал фазата на предложения за начина, по който да изглежда летящата подводница и от какви материали да бъде изградена. Летящата подводница ще се движи съгласно общите закони на хидродинамиката и аеродинамиката. Но предизвикателствата от технологична гледна точка пред тази машина са огромни. Тя трябва да е лека, за да полети, но когато се превърне в подводница, тя трябва да бъде по-здрава, за да издържи на налягането на водата.

Според Греъм Хоукс, специалист по проектирането на подводници, съвременните сплави от въглеродни нишки биха могли да се използват за изграждането на летящата подводница. Продуктът ще бъде едновременно здрав и лек, за да има достатъчно динамични характеристики и във въздуха, и под вода, казва специалистът.

Друго предизвикателство са двигателите, които работят при няколко стотин градуса по Целзий. Има опасност те да избухнат при рязката промяна в температурите, когато летящата подводница се потопи под водата след полет. Според експерти именно този риск показва, че мечтата на Пентагона за летяща подводница може и да не се реализира толкова скоро, тъй като двигателите чисто и просто ще станат жертва на термичен шок.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини