До дни петролният разлив може да бъде напълно овладян

Адмирал Тад Алън, който ръководи от името на правителството операцията по спиране на петролния разлив в Мексиканския залив, изрази увереност, че до няколко дни изтичането на петрол може да бъде спряно, с което ще се сложи край на продължаващия над 80 дни кошмар за жителите на района, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Използвайки промеждутъка от благоприятни метеорологически условия, екипите, натоварени със задачата да спрат теча, се готвят да заменят досегашната фуния с нова и да включат в операцията още кораби, което ще позволи да се събира всичкия петрол, изливащ се на дъното в Мексиканския залив. Ако операцията е успешна, тя ще даде възможност на "Бритиш петролиъм" да събира по 80 000 барела петрол дневно - много по-голямо количество от изтичащото в момента на дъното на океана. Операцията може да започне утре, смята адм. Алън.

Цялата операция, от момента на разкачването на стария до монтирането на новата фуния, ще отнеме около три-четири дни, каза той. В момента се събират средно около 25 000 барела петрол дневно от изтичащите между 35 000 и 60 000 барела суров петрол от повредения кладенец на потъналата след експлозия на 22 април нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън".

Аварията причини най-тежката екологична катастрофа в историята на САЩ. Британският петролен гигант вчера посочи, че допълнителните кладенци, които пробива, за да спре окончателно изтичането, се очаква да дадат резултат след 27 юли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини