Секс скандал разтърси шведското правителство

Шведското правителство беше разтърсено от секс скандал близо два месеца преди парламентарните избори, след като в. "Афтонбладет" публикува информация, че подалият оставка министър на заетостта Свен Ото Литорин е ползвал услугите на проститутка, съобщи ДПА.

Платеният секс е престъпление в Швеция от 1999 г. Наемането на проститутка се наказва с глоба, а в някои случаи и с лишаване от свобода.

Литорин обяви в сряда, че подава оставка, за да предпази децата си от медийния интерес към спора за попечителство, който води с бившата си съпруга. На пресконференцията обаче той не спомена нищо за цитираната от "Афтонбладет" информация, въпреки че е бил уведомен за нея малко преди това.

Няколко часа преди министърът да обяви оттеглянето си, вестникът му представил информация и доказателства, получени от 30-годишна проститутка, уличаващи го, че е ползвал нейните услуги преди 4 години, отбелязва БТА.

Изданието публикува в интернет видеозапис с интервюто, взето на летище "Висби".

Литорин е член на консервативната Умерена коалиционна партия на министър-председателя Фредрик Рейнфелд и стана министър на заетостта през октомври 2006 г.

Шведският премиер заяви, че Литорин е отрекъл информацията, публикувана от "Афтонбладет", и каза, че няма представа доколко тази афера би могла да навреди на управляващите преди парламентарните избори на 19 септември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини