Забраняват операциите в малките болници

Операциите в малките болници на практика ще бъдат забранени от новия стандарт по анестезиология и реанимация, защото общинските лечебни заведения няма да могат да осигурят изискваните по закон специалисти. Това заяви националният консултант по анестезиология и интензивно лечение проф. Димитър Карадимов. - В страната има остър дефицит на лекари с тази специалност, добави той, пише Монитор.

Според последните изисквания общинските лечебни заведения трябва да разполагат поне с двама такива специалисти, ако са сключили договор със здравната каса само за оказване на първа помощ, и трима, ако имат договор и за извършване на елементарни операции, като например зашиване на порезна рана. Те, както и хирурзите обаче нямат право да извършват никакви по-сложни хирургични интервенции.

Лекарите в общинските болници от т.нар. първо ниво на компетентност занапред ще могат да оказват само първа помощ на пациента, ако животът му е застрашен.

Реаниматорите ще имат право пък само да му направят кръвопреливане при нужда и да стабилизират състоянието му, докато стане възможно той да бъде транспортиран до по-голяма и по-добре уредена болница, разясни проф. Карадимов.

Отстраняването дори на апандиситите занапред ще става именно в по-големите лечебни заведения, каквито са бившите общински и районни болници.

В тях обаче няма да може да се извършват сложни операции като експлантации и трансплантации. Високоспециализираните дейности остават запазена територия само за многопрофилните и университетските болници.

В страната има остър недостиг на анестезиолози и реаниматори, каза още проф. Карадимов и добави, че на доста места упойки слагат лекари с други специалности и дори без квалификация, които са изкарали само кратки курсове по анестезиология 1650-1700 броя такива специалисти са необходими за страна като нашата. Българските болници обаче разполагат към момента с по-малко от 700.

Програма за привличане на млади хора за специализация по анестезиология и интензивно лечение е предложил проф. Димитър Карадимов на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова.

Специализациите по тази специалност да бъдат напълно безплатни за лекарите, които искат да ги направят, а след завършването й да работят поне две години в болницата, която ги е изпратила на специализация, предвиждат част от мерките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини