"Засилено наблюдение" на древния Мачу Пикчу

ЮНЕСКО препоръча "засилено наблюдение" на известния древен град на инките Мачу Пикчу в Перу, който пострада от проливни дъждове, но няма да бъде включен в списъка на застрашените обекти от световното културно наследство, съобщи бразилското министерство на културата, цитирано от Франс прес.

Страните членки на Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство "решиха да не включват Мачу Пикчу в списъка за застрашените обекти от световното наследство", но препоръчват "засилено наблюдение" в помощ на съхраняването на този обект, се казва в изявлението на министерството, което председателства Комитета, допълва БТА.

Заседанието на страните членки на Комитета продължава до 3 август в град Бразилия.

На него се разглежда евентуалното включване на нови обекти в Световното наследство и осъвременяването на списъка на застрашените обекти.

Комитетът взе предвид, че щетите в Мачу Пикчу се дължат на неотдавнашните проливни дъждове и нямат нищо общо с усилията на властите за опазване на обекта.

През февруари обилни дъждове предизвикаха свлачища и прекъснаха железопътната линия, която води до подножието на Мачу Пикчу.

Древната цитадела е на височина 2430 м и е смятана за една от водещите архитектурни творби на инките от 15-и век.

Тя е включена в Световното наследство от 1983 г. В списъка на застрашените обекти от Световното наследство влизат 33 културни или природни обекти, за които има непосредствена опасност от повреждане, разрушаване или са понесли значителни щети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини