Акушерка: Все повече жени избират активното естествено раждане

Благовеста Костова е акушер с 34-годишен стаж. Работи в частна клиника "Хигия" в Пазарджик. Завършила е бившия Полувисш медицински институт "Вела Пискова" в София. Тя е привърженик на активното естествено раждане. Участник е в международни акушерски конференции.

Благовеста Костова, акушер

- Предлагат на всяка родилка да подпише информирано съгласие, което дава право на гинеколозите да извършват медицински интервенции по своя преценка. Виждате ли нередности в прилагането на информираното съгласие?

- Не виждам нередности в информираното съгласие, по-скоро подкрепям разумен диалог между раждащата и екипа,защото в периода на раждане у жените се променят и желанията им, а екипът е длъжен да се съобразява с това в границите на разумното. Всяка родилка, познаваща хартата за правата на пациента, може да се защити основателно и да има съответните претенции. Тази харта е предоставена на болниците в България и стои на видно място, за да се информира всеки пациент.

- Каква е причината за развихрилия се спор между акушер-гинеколозите и акушерките? Може би това, че акушерите искат да им бъдат дадени повече права?

- Не мисля, че има развихрил се спор. По-скоро акушерките, особено по-младите, се стремят към независимост, така както е в целия Европейски съюз, а и акушерското образование в България е на доста високо ниво. Аз съм оптимист и съм убедена,че това ще се случи в следващите няколко години, ако не от българските законодатели, то евростандартите по акушерство ще го наложат на ниво Европейски съюз.

За акушерките е много трудно. Сега изходът за повечето от нас са терминал 1 и 2 на летището. Но след 10 години всичко ще си дойде на мястото. Ние не искаме да се конфронтираме с акушер-гинеколозите, искаме независим статут, както е в Европа. В Германия например акушерките могат да създадат и да работят в родилна къща. Там жената има избор къде да роди-в родилна къща или в болница.

Създаването на родилни къщи в България, в които да работят само акушерки, на този етап е невъзможно.

- Може ли раждането да мине без намесата на акушер-гинеколог? Застрашава ли това здравето и живота на майката и бебето?

- Раждането може да протече без лекар, когато е нормално и физиологично, спомнете си селските родилни домове, тези в малките градове, където работеха само акушерки. Самата аз и мои колеги сме обучавани от акушерки с дълъг стаж и стотици раждания зад гърба си. Когато се работи професионално и адекватно, с готовност да се реагира при всяка ситуация, няма никаква опасност нито за жената, нито за бебето.

- Вярно ли е, че акушерката може да разбере колко точно е разкритието на родилката, без да я преглежда? А когато гинеколозите проверяват това, има опасност да внесат инфекции?

- Мексиканските акушерки преподават такава практика за разпознаване на разкритието, в България не се практикува, но може да се научи. На конференцията в София ни беше показана от американските акушерки. Наистина честите и неоснователни прегледи могат да внесат инфекция, затова при нормалните раждания не са желателни.

- Трябва ли родилката да изготви план за раждането преди то да започне?И как да го съгласува с гинеколога?

- По собствено желание родилката може да изготви план за раждане и задължително да го съгласува с екипа, не само с гинеколога,защото в екипа има микропедиатър,акушерка и микропедиатрична сестра или акушерка.

- Говори се за предимствата на секциото. Кажете ни какви рискове носи тази операция за родилката и бебето?

- Няма да коментирам предимствата и усложненията на раждането съа секцио,статията на професор Козовски по този въпрос е в интернет пространството и всеки може да я прочете. Склонна съм да уважавам избора на всяка жена за начина на раждане.

- Защо раждането не трябва да се предизвиква, успокоява и обезболява, освен по медицински показатели?

- Когато раждането е в правилна посока, няма смисъл от допълнителна интервенция, защото природата е достатъчно мъдра. Друг е въпросът доколко съвременната българка е готова да роди по нормален механизъм. Радващо е, че напоследък все повече жени пожелават активното естествено раждане и това се дължи на Училищата за бремени, където точно акушерката ги обучава.

- Акушер-гинеколозите не позволяват на родилката да се движи, да се храни и да пие течности. Редно ли е това? Раждането става в легнало положение. Вярно ли е, че най-удобната поза за раждане е изправената, защото гравитацията помага?

- В различните болници практиката е различна, в нашето родилно отделение е позволено пиенето на вода и храненето. Родилката може да се движи през цялото време и да заема, каквато поза пожелае. Раждането е в легнало положение, но на сгъваемо родилно легло, което сменя позата.

- Вярно ли е, че определен масаж облекчава родилните болки и обезмисля обезболяващата инжекция?

- Вярно е, че масажите могат да помогнат много на раждащата и в западните страни татковците биват обучавани на това. Когато са заедно със своите раждащи жени, го правят много успешно.Тези масажи се преподават и в България в училищата за брменни. Смятам,че акушерките също трябва да се обучат да ги практикуват.

- Пъпната връв се срязва веднага след раждането. Според някои-твърде рано. Вие как смятате?

- Практиката на нашите болници е пъпната връв да се отреже веднага след раждането, но акушерките,от които съм се учила я отрязваха по-високо и изцеждаха кръвта към бебето, което е много логично. Нали това са стволовите клетки.

- Защо се използва хормона окситоцин? Има ли достатъчно доказателства,че помага?

- Окситоцинът е спасил много жени, предотвратявайки кръвоизливи, но плацентата може да падне и без да бъде инжектиран. И ако майката не го желае, може да не бъде направен.

- Често ли според вас българските гинеколози нарушават Европейската харта за правата на пациента?

- Пациентът не трябва да е овца. Трябва сам да си търси правата, да е информиран. Пациентката сама трябва да прецени дали са и нарушени правата или не. Тя трябва да познава добре Европейската харта за правата на пациента. Според мен пациентите са тези, които позволяват да им се нарушат правата.

- Кога според вас български акушер-гинеколог ще бъде осъден за небрежности и некомпетентност?

- Не желая да отговарям на този въпрос.

- Най-фрапиращият случай на своеволие на акушер-гинеколог, на койтото сте била свидетел?

- На този също.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини