Емил Георгиев дава Каолин на ДАНС, Прокопиев бягал в чужбина

Емил Георгиев (в средата) и членове на Инициативния комитет

Пълно разследване на „Каолин“ АД започва ДАНС, дал съм вече показания пред агентите, обяви на пресконференция днес лидерът на „Екогласност“ и общински съветник в ОбС Хасково Емил Георгиев. Освен това екологът и инициативния комитет на Меричлери са подали писмен сигнал до премиера Бойко Борисов, както и до министерствата на околната среда, на транспорта и на икономиката за безобразията на концесионера на кариера „Великан“ край града. Имам информация, че собственикът на „Каолин“ Иво Прокопиев се кани да напуска страната, каза още Георгиев. Той обясни, че в ДАНС е дал информация и за скандални заменки на гори в смолянско, в които също изплувало името на Прокопиев. Той, по думите на Емил Георгиев, бил замесен също в изкупуване на земя край морето на скандалната цена от 13 стотинки за квадратен метър.

Напрежението между жителите на Меричлери и „Каолин“ ескалира в края на юни, за протестите Haskovo.net писа многократно. Местните недоволстват, че фирмата за добив на интертни материали е окупирала 160 частни земеделски имота в близост до кариерата. Около 90 пък са изкупени от концесионера, но според протестиращите – насила, след като нивите вече са били затрупани с трошляк и чакъл от кариерата. Шест жалби на меричлерци, чиито ниви са затрупани,  внасят днес в окръжна прокуратура в Хасково, обявиха от Инициативния комитет. В процес на изготвяне били още четири. Освен това бил заплашен и минералният извор, един от най-лечебните в Европа.

„Хитреците от РИОСВ Хасково и кметицата на Меричлери държат в неведение населението“, заяви Георгиев. По думите му екоинспекцията е дала становище, че за кариерата за варовик не е било необходимо изготвянето на ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда). Георгиев обаче цитира закона, според който за обект над 250 декара такава оценка е задължителна. Концесионната площ край Меричлери е 841.2 дка, уточни той. Освен това според него на тази територия има няколко тракийски могили, както и праисторическо селище, които се унищожават.

В писмото си до премиера и министерствата „Екогласност“ и Инициативният комитет от Меричлери искат незабавно да се спре експлоатацията на кариерата, концесионерът да започне почистването на заграбените частни парцели, както и да се потърси отговорност от държавните служители, допуснали безобразията.

В неделя протестиращи меричлерци ще окупират входа и изхода на кариерата и ще проведат протестно шествие. Предвижда се протест и пред министерския съвет в София във вторник.

„За случая ще информираме дипломатическите представители на страните от ЕС в България, както и комисията по околона среда в Европейския парламент“, пише още в писмото до премиера.

От пресцентъра на „Каолин“ АД Теодора Велева коментира за Haskovo.net:

- „Каолин” АД не е напускал концесионната площ на находище „Великан” и няма основания да я напуска. Не завземаме, а изкупуваме имоти във въпросната площ в продължение на повече от 3 години, в рамките на правата, които притежаваме съгласно концесионния договор за находището.

- Как ще коментирате 6-те жалби, които ще бъдат внесени в прокуратурата?

 - Не можем да коментираме нещо, с което не сме запознати.

- Вярно ли е, че ДАНС извършва пълна проверка на дейността на „Каолин” АД?

- Не коментираме работата на държавните органи и институции. Ако Емил Георгиев е изказал такова твърдение – попитайте го от къде има такава информация и как се е снабдил с нея.

- Вярно ли е, че Иво Прокопиев ще заминава в чужбина?

- Това е въпрос към г-н Прокопиев, а не към „Каолин” АД.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини