BG феномен: на всеки три дни нов милионер. Преглед на националния печат

24 часа": По един нов милионер на три дни

Кризата извади на светло 28 нови милионери. С толкова са се увеличили депозитите над 1 млн. лв. за три месеца, показва статистиката на БНБ. Това прави средно по един нов милионер на всеки три дни.

В края на юни тази година броят на тези влогове е бил 423, а в края на март - 395. Година по-рано са били с около 100 по-малко - 327 броя.

Сумата, депозирана от милионерите, се е повишила със 178,9 млн. лв. за година до 952,54 млн. Това прави средно по 2,25 млн. лв. Най-много от депозитите над 1 млн. лв. са в евро - 238 влога за общо 512,77 млн. лв. Тези в левове са 159, което е със 17 повече за три месеца.

Почти без промяна са клиентите на банките с кредити над 1 млн. лв. За три месеца те са намалели само с 1 до 118. Получили са 214,61 млн. лв., или средно по 1,82 млн. лв.

За година населението е спестило в банки малко над 3 млрд. лв., което прави ръст от 13,4%. Така парите на депозит на домакинствата в края на юни 2010 г. са стигнали 25,54 млрд. лв. Спрямо март увеличението е с 2%. Броят на откритите влогове намалява леко - с 1,2 на сто до 12,29 млн. Средно в тях има по 2077 лв. Около 9,75 млн. броя от депозитите съдържат до 1000 лв.

„24 часа": Инженер съди четирима премиери

Инж. Спас Ригов от София, лауреат на Димитровска награда, реши да заведе дело срещу трима бивши премиери - Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, както и срещу сегашния Бойко Борисов.

"Обвинявам премиерите за бездействие свласт заради безразличието и нежеланието да внедрят предлаганите им редица високопечеливши научно-технически суперявления и уникат за стопанството.

На Запад същите за броени месеци стават висококонкурентни пазарни продукти", пише инж. Ригов в писмото си до главния прокурор на България Борис Велчев.

Входящият номер на това писмо е 1103 от 21 юли 2010 г.

Неотговарянето на писма на граждани, както в случая с г-н Ригов, не е необичайно явление в нашата практика, коментира случая Димитър Гочев, бивш конституционен съдия.

В случая едва ли може да се намери някакво инкриминирано деяние. Право на прокурора е да прецени дали да бъде образувано предварително производство, каза още г-н Гочев.

„Труд": Молитви за ток по морето

Хотелиери по Южното Черноморие спешно купуват дизелови генератори за производство на електроенергия и отправят молитви да няма нови аварии с тока.

Сега е пикът на сезона, курортите са пълни, а в близките дни жегите ще станат нетърпими. Дано мрежата да издържи натоварването от климатиците, надяват се препатили гости и хотелиери.

От ЕВН призоваха към разумно потребление на тока.

Точно северната част на Южното Черноморие беше най-потърпевша от голямата авария на два електропровода на НЕК в периода 22-24 юли, когато жители и гости на региона останаха близо 40 часа на тъмно.

"Повечето хотелиери имаме генератори, но един - дори два, не могат да решат проблема, ако електрозахранването изключи", коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

„Труд": Напрежение обхваща вече и ГЕРБ

Формираха се различни линии на нарастващи напрежения, свързани с управляващата партия.

Появиха се и се усилиха търканията в самата ГЕРБ. Налице са индикации за разминавания на позициите на двамата лидери Бойко Борисов и Цветан Цветанов по ключови въпроси (например инцидента в Кърджали).

Расте напрежението между правителството и парламентарната група на управляващата партия. Все по-чести са случаите, в които след лична намеса на министър-председателя се отменят или поправят законодателни актове.

Напрежения възникнаха и в елита на партията, след като заместник-председателят на НС Лъчезар Иванов бе принуден да подаде оставка. Обтегнаха се и отношенията между партийната централа и самостоятелно мислещи активисти на ГЕРБ по места.

Чуха се остри критики отдолу (писмото на председателя на ГЕРБ в столичния район "Красно село" Петър Хранков), а отгоре се взеха радикални мерки (отстраняването на общинския съветник в Пловдив Дани Каназирева).

Обтегнаха се отношенията между ГЕРБ и другите политически сили. Разногласията между ГЕРБ и "Синята коалиция" са все по-чести, те станаха особено явни при приемането на актуализацията на бюджета. Сините дори поискаха оставката на висш кадър на управляващите - председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

„Стандарт": В кризата: Нова вълна милионери

Спестяванията в банки родиха 28 нови милионери. Кризата накара все повече родни предприемачи да държат парите си на влог, вместо да инвестират. Само от април до юни българите с над 1 милион лева личен депозит са се увеличили с 28, сочи статистиката на БНБ. Милионерите у нас вече са 423. Богаташите кътат парите си за лихви, вместо да ги харчат за бизнес, яхти или спортни коли. Най-заможните българи залагат на авоари в евро. Милионерите в лева са 159, а тези в европейска валута - 238. Общото състояние на всичките 423-ма милионери е 952 млн. лева. В същото време депозитите на фирми над милион са намалели с 40. В края на юни те са 1705.

„Стандарт": Надуват цената на хляба до 1,40 лв.

Опити за надуване на цената на хляба до 1,20-1,40 лв. за килограм се появиха по време на заседание на Консултативния съвет по зърното. 35% от количеството пшеница от новата реколта е годно за производство на хляб, стана ясно на заседанието. "След като пшеницата в България е на световни цени, брашното се опитваме да го продаваме на борсови цени, защо тогава хляба да го продаваме на наши цени? Нормално е хлябът да поскъпва", каза председателят на Консултативният съвет по зърното Красимир Аврамов. Нямало как цената на хляба в Гърция да е 1 евро, а при нас да е 40 стотинки, казаха хлебопроизводителите. Страната ни разполага с достатъчно зърно за хляб, семена и фураж, няма място за паника. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Цената на пшеницата на световните борси обаче скача, защото Русия забрани износа, а добивите в някои страни от Европа са ниски.

Добивът на пшеница тази година у нас е около 3,6-3,7 млн. т. Средно 340-350 кг са ожънати от декар, каза Боянова. Цената на хляба у нас ще се определи и от движението на световните пазари, на които има раздвижване, коментира тя. Сега е моментът българските производители да изнесат на добра цена пшеница, тъй като Русия и Украйна са спрели износа си, коментира председателят на Софийската стокова борса Васил Симов.

„Монитор": Всеки трети изпушва на опашката

Всеки трети българин изпушва от чакане на дълги опашки. Това показват резултатите от проучване сред 1935 тайни клиенти в 24 държави в Европа. Изследването на родна почва е водено от тайните клиенти на фирмата „Клиент Х", които са обикаляли бакалии, аптеки и гари, за да проверят качеството на обслужването. В 30% от случаите нервите на чакащите на опашка у нас не са издържали и се е стигало до вдигане на скандал, сочат резултатите от изследването. По недоволство от чакането се нареждаме на шесто място в Европа, заедно с Хърватия. Пред нас с близки показатели са Турция, Румъния и Италия. Най-изнервени при чакане на опашки са балканските клиенти от Босна и Херцеговина, където в над 90 на сто от случаите избликва недоволство. Причината родните клиенти да не се наредят сред най-избухливите на континента е огромната група хора, които вече са претръпнали от мудно обслужване: „Тайните клиенти често са чували от опашката възгласа: „Нищо не може да се направи, просто такава е системата", отбеляза Юлиана Горанова, ръководител на изследването. Родното примирение се забелязва и от друг показател - под 4 на сто от препатилите след дълго висене пред гишетата пускат жалба до шефа на персонала. Значителна част от БГ клиентите имат право да възроптаят от лошо отношение, гласят резултатите от изследването.

„Монитор": Путин благодари на Борисов за помощта

Руският премиер Владимир Путин благодари на българския си колега Бойко Борисов за изключително навременната помощ, която страната ни оказва на Русия при гасенето на пожарите в страната, съобщиха от правителството. Това е станало в телефонен разговор, проведен по инициатива на Путин, вчера сутринта. Руският премиер е оценил високо действията на 95-те български огнеборци, които от събота участват в спасителните операции, техния професионализъм и всеотдайност. България ни оказва огромна помощ, това е голям морален жест, е подчертал премиерът на Руската федерация. Бойко Борисов предложи на руския си колега страната ни да приеме за рехабилитация деца и огнеборци, пострадали от пожарите. На разговора присъства и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е на посещение в страната ни.

„Монитор": Шефът на Световната банка ни хвали за финансовата дисциплина

В момента светът се намира в тежка икономическа криза, но българското правителство успява да управлява пазарите и финансите си не по-зле от останалите правителства по света. Това заяви вчера президентът на Световната банка Робърт Зелик, който е на двудневно посещение в страната ни. Той инспектира заедно с премиера Бойко Борисов ремонта на пътя Варна - Добрич. Рехабилитацията на отсечката се финансира от ръководената от него институция и е на стойност 5,5 млн. лева. Дойдох в България, за да слушам и да се уча, сподели Зелик. По думите му в лицето на Борисов е намерил стратегически партньор, а България винаги може да разчита на средства от фондовете на банката.

„Сега": Лечението в болница става лукс

Сериозното намаление на парите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болниците драстично ще затрудни достъпа на пациентите до лечение. Заради въведените делегирани бюджети лечебните заведения ще ограничат силно плановия прием, ще формират листи на чакащи, ще намалят заплатите и ще трупат още повече дългове.

За пръв път здравната каса ще задължи лечебниците да работят с делегирани бюджети, при това със задна дата - 1 август. За разлика от досега касата няма да плаща на болниците отчетените случаи над лимита. Според директори на клиники и данни на лекарския съюз намалението на парите е драстично - между 30 и 40% спрямо август миналата година. От касата обясняват, че спазват закона, който от тази година задължава НЗОК да работи с фиксирани бюджети. Причината да се въведат те е постоянно растящият брой на хоспитализациите и орязаните бюджет и приходи на касата за тази година.

Това обаче ще доведе до сериозен проблем за лекари и пациенти. "С лимита, който ни е определен - 70% спрямо дейността за миналия август, във всички случаи ще има листа на чакащи за планов прием. Дори спешността е под въпрос, тъй като в областните болници тя е голяма част от дейността", обясни пред "Сега" директорът на болницата в Кюстендил д-р Михаил Зортев. Според него заплатите на работещите в лечебното заведение също ще паднат. "И в момента областните болници вече имат проблеми с доставчиците и дълговете към тях, а те тепърва ще се задълбочат. Задълженията ще растат, няма да може да се осигурят и качество, лекарства и консумативи", допълни той. Нарастването на дълговете и все по-честите им просрочия ще доведат до отказ на търговците да доставят медикаменти и консумативи, а също и до запори на сметки.

„Дневник": Напрежение в болниците заради бюджетите за август

Осем болници от област Стара Загора вчера обявиха, че до два дни може да спрат работа и да започнат протестни действия. Други лечебни заведения като това в Шумен съобщиха, че спират плановия прием на пациенти и ще обслужват само спешните случаи. Шефът на софийската "Св. Екатерина" свиква днес съвета на директорите на болницата. В сряда и Българският лекарски съюз (БЛС) свиква своите национален и мениджърски съвет.

Причината за всичко това е искането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да намали парите на болниците за август. То е изпратено на лечебните заведения под формата на анекс към договорите им с касата, който те са поканени да подпишат. Според председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов с новия бюджет болниците ще могат да покрият едва 65% от досегашния си обем дейност.

Средствата, които касата плаща по клиничните пътеки на болниците, вече бяха намалени средно с 20% от 1 юни с въвеждането на делегираните бюджети.

В понеделник от лекарския съюза призоваха директорите на болници да не подписват августовските анекси, защото противоречали на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. В писмото на касата до болниците по думите на Райчинов тя ги заплашва, че няма да им плати стари дължими суми, ако не подпишат.

„Дума": Свършиха парите за служебни адвокати

Парите за служебна защита свършиха. За това алармира вчера шефката на Националното бюро за правна помощ Вася Илиева. Някои адвокатски колегии спират предоставянето на правна помощ, което може да доведе до блокиране на съдебната система в отделни райони на страната, каза още Илиева.

Въпреки липсата на пари, управляващите от ГЕРБ натовариха допълнително с разходи институцията, след като въведоха в Наказателнопроцесуалния кодекс фигурата на резервния защитник. Още тогава от Висшия адвокатски съвет предупредиха управляващите, че преди да се приеме новото законодателство, то трябва да е финансово обезпечено. Въпреки даденото обещание, два месеца след приемането на НПК пари няма. Само за разплащането със служебните защитници са необходими поне 9 млн. лв., каза Илиева. Лошото е, че се отписват адвокати с по-голям опит и познания и това като цяло рефлектира върху качеството на правната помощ, предупреди тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини