Среднощна акция "Оръжейниците" удари нелегалната търговия на оръжия

След тримесечно събиране на оперативна информация снощи стартира специализирана полицейска операция „Оръжейниците”. Операцията е срещу нелегалната търговия с оръжие и продължи през цялата нощ, като обиските се извършваха на територията на столицата, Пловдив, Казанлък и първомайското село Градина.

Към момента по официални данни са задържани трима души.

При обиски и претърсвания към настоящия момент са открити: 4 автомата „Калашников”, 3 карабини, 9 броя пистолети, револвер, 600 патрона различен калибър, пълнители за автомат „Калашников”, заглушител за пистолет, цеви и различни части за автомат „Калашников”.

Операцията започна във вторник вечерта в момента на осъществяване на сделка за покупка на един автомат „Калашников” и един пистолет „Макаров”. На територията на Казанлък е задържано лицето Пламен Николов, 50-годишен, криминално проявен за кражби.

Операцията е резултат от оперативната информация, която е събрана в последните три месеца. На адрес в София са намерени допълнително два автомата „Калашников”, една карабина, шест пистолета „Макаров”, 500 патрона различен калибър. Там е задържан Стефан Стефанов от Свищов, предаде Фокус.

В Пловдив е задържан Рашо Рашев, криминално проявен, 48-годишен В него е намерено оръжие – газов пистолет. Експертиза ще установява дали пистолетът е пригоден за боен. На неговия адрес в село Градина, Първомайско, са намерени един автомат „Калашников”, 3 пълнителя, 30 патрона за автомат „Калашников”, два пистолета, един револвер, цеви за автомат „Калашников”, части, един брой заглушител за пистолет, 40 патрона 22 калибър.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви: "Смятам, че това е едно достатъчно добро доказателство за българската съдебна система Смятам, че операция „Оръжейниците” срещу подобни лица, с подобни доказателства, и тяхната съпричастност към извършването на търговия с оръжие, е едно сериозно противодействие на тежката организирана престъпност. Подобни оръжия, както и премиерът беше казал, не се взимат, за да се шие с тях, а се взимат, за да се извършват престъпления, както беше и при „Килърите”, и при всички останали убийства” – каза Цветан Цветанов. По повод операция „Терористите”, която се проведе в Казанлъшко в края на април и също беше насочена срещу незаконна търговия с оръжие, Цветан Цветанов каза: „Когато правоохранителната система и контролираме сериозен контингент от престъпниците в страната, естествено, че подобни резултати ще има постоянно”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини