Македонци искали да регистрират лекарството срещу рак на Продан Христов

Продан Христов - откривател на лекарството срещу рака „Антималигнацит", е спрял производството му миналата година. Ако лекът бъде регистриран в България обаче, докторът е готов да започне отново да го произвежда. Христов се включи в съвместното вредаване на Дарик и БНТ от дома си във Виена.

Той държи „Антималигнацит" да бъде регистриран именно в България. „В България са подадени документите и молбата за регистрация. Сега македонците ме гонят, искат те да го регистрират, но те не ме интересуват", обясни българинът.

Той изрази готовност, ако се намери компания, която проявява интерес към лекарството, да предостави рецептата за масово производство. „Това е добър вариант. Аз съм вече на такава възраст, че единствено ако някоя компания иска да го вземе... Но трябва да го купи, подарък не правя. Ще седнем на масата и ще говорим. Ако се договорим добре, ако не - здраве да е", каза Христов.

Ето какво каза Продан Христов:

Имате ли още от лекарството, което произвеждате?

Не, нямам. Лекарството не се произвежда повече.

Вие сте спрели производството му?

Не се произвежда повече. От миналата година аз не го произвеждам, защото чакам. Ако го регистрират ще продължа, ако не - въобще приключвам цялото производство.

Държите то да бъде регистрирано в България.

Ако се регистрира в България. Понеже в България са подадени документите и молбата за регистрация. Сега македонците ме гонят, искат те да го регистрират. Викам - не, не ме интересува.

Не трябва ли да бъде лекарството предоставено на някоя компания да бъде произвеждано?

Ако се намери такава, нямам нищо против. Това е един добър вариант. Преди 20 години, когато подадох за регистрация, имах други планове - да правя производство в България, клиники в България, обаче времето минава. Аз съм вече на такава възраст единственият вариант е, ако има някоя компания, фирма, интерес, да го вземе. Обаче трябва да го купи, подарък не правя.

Колко струва?

За цената, ако има такива, като седнем на масата, ще преговаряме. Всеки да си каже думата, ако се срещнем някъде - добре, ако не - здраве да е.

„Има световни интереси лекарството да не бъде регистрирано", заяви от студиото на Дарик Албена Беловарска, чийто баща е преборил рака с лекарството на Христов. „Ако бъде регистрирано, ще попречи на индустрията с химиотерапията и лъчетерапията. Това категорично го заявявам, защото не мога по друг начин да си обясня защо едно такова откритие няма желание да бъде изследвано", обясни тя.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини