Крадат на поразия шланговете на АГО

Шланговете са кът в АГО. Крадат ги

Няма монтирани шлангове на противопожарните кранове в АГО, защото са обект на непрекъснати кражби. Това отговориха от областната болница по повод репортерска проверка на противопожарната готовност на местното акушеро-гинекологично отделение. Както е известно, здравния министър Анна Мария Борисова назначи извънредна инспекция на АГО-тата от страната във връзка с трагедията в Румъния, където при пожар изгоряха 4 бебенца.

Посещението на журналисти вчера показа, че хасковското родилно е оборудвано с кофпомпи и пожарогасители. Има два отделни изхода от отделението. Етажите са отделени със стълбищни клетки и при пожар евакуацията от горните етажи няма да бъде прекъсната. Два асансьора плюс един товарен за носилки, обезпечават извеждането на родилки. Дори и при нощни смени има минимум 5 дежурни лекари и сестри!

Проблемът бе че нямаше нито един шланг. Широките специализирани пожарникарски маркучи трябваше да са навити и монтирани за противопожарните кранове вградени от двата края на всеки етаж. „Подобно нарушение констатирахме и в началото на годината и съставихме протокол“ информира за Haskovo.net началникът на хасковската пожарна Христо Христов. По норматив, там където има кран, трябва да има и шланг, независимо колко кофпомпи и пожарогасители има.

Научило за проверката ни, ръководството на областната болница помоли да посетим повторно АГО-то. Оказа се че пожарни шлангове всъщност има. По три на етаж. Те се монтират с лекота на крановете и сглобени, чинно очакваха репортерските ни фотоапарати. Всичко е в изправност, вода има. Шланговете обаче не стоят по местата си а са затворени или в стаята на главната сестра или в манипулационните на етажите.

Така изглеждаха местата за шлангове вчера

За последната година на два пъти изчезваха по 10 шланга, каза замдиректора по административно-стопанската дейност Симеон Пачеманов. Крадците дори оставяли накрайниците, но взимали маркучите. По наша информация, използват ги за поливане, допълни Пачеманов.

Другата техника е нова и в наличност
Противопожарен шланг струва 125 лв парчето. Болницата вече не може да купува нови

„С новия орязан бюджет нямаме пари да подменяме непрекъснато маркучи и помпи. Затова ги заключваме“ откровен бе Пачеманов. Хората обаче имали специализиран инструктаж при пожар. За минута всеки можел да монтира шланга за крана и да почне да гаси, категоричен е той. По думите му, персоналът е готов за адекватна реакция.

Асансьор за носилки е готов за извеждането на родилките от горните етажи
При пожар, първата задача е извеждането на децата и майките им

Нямаше конкретен отговор, кой краде шланговете. Според шефката на отделението д-р Стефка Христова, начинът за проникване в отделението е през мазето. Така преди време е била обрана съблекалнята на персонала. Оттогава лекари и сестри се преобличат на горните етажи. Другият вариант е шланговете да се изнасят, енигматично намекнаха от болницата. От вътрешни хора или от външни, чрез хвърляне през прозорците например, не бе изянснено. Няма доказателства. Въпреки липсата на пари, плащаме заплата на нощна охрана, обяви Пачеманов. Тя обаче стои предимно в близост до много по-ценни инсталации като медната система за кислород.

Г.Христов

Покрай последните ремонти, достъпът до отделението е улеснен
Кражбите са проблем отдавна, призна завеждащия отделението д-р Христова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини