13 български роми се завърнаха от Париж

Късно снощи на летище София се завърнаха от Франция 13 български роми, между които и две деца. Днес те ще бъдат превозени до Варна, откъдето са родом повечето от тях, предаде АСН.

Това е втората група роми, която се завръща от Франция. Миналата седмица, в петък, първа група от 13 души се завърна в България. Още две други групи се очакват - на 10 и 17 септември.

Повечето от принудително завърналите се криеха лицата си от камерите. Казаха ни, че Европа се отваря и отидохме да видим, заяви 30-годишната Севдалина Алексиева пред АФП, която се завърна снощи с децата си. Не сме обидени, френските власти ни помогнаха да се върнем в България, добави тя. Тя обясни, че се е върнала в България, защото е нямала жилище и трудов договор, въпреки че е работила в продължение на 3 години в ресторант във Франция. Пред БНТ някои от ромите обявиха, че пак ще се върнат във Франция, защото в България няма работа за тях.

Франция отпуска 300 евро на възрастен и 100 евро на дете по програма за доброволно напускане на нелегалните имигранти.

Според говорителя на МВнР Весела Чернева, случващото се няма да повлияе на влизането на България в Шенген. От министерството съобщиха, че на 10-и септември се очаква още една група от 9 души и евентуално на 17-ти септември друга от около 15 човека. Общо върнатите в България, няма да надхвърлят 50 души, посочи Чернева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини