Лекарите на бунт за първия учебен ден. Преглед на националния печат

Ремонти.

„24 Часа":

Плевнелиев: Да си свършим домашното за АМ „Хемус"

"Ние трябва да си свършим домашното." Автомагистрала "Хемус" е приоритет на правителството на ГЕРБ и тя ще се случи.

Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който направи първа копка при ремонта на пътя от Добрич до границата с Румъния при Кардам.

Плевнелиев уточни, че се водят разговори с Еврокомисията за начина на финансиране, тъй като магистралата не е част от трансевропейската инфраструктура. Единият път е чрез публично-частното партньорство, а другият - от бъдещата Оперативна програма за регионално развитие.

"Ние търсим възможност и се надяваме до една година да имаме ясно споразумение с Европейската комисия дали би могло части от магистрала "Хемус", дори и цялата, да мине по линия на европейската програма, "Бъдеще за регионално развитие".

В ареста.

„Труд":

Потвърдиха: Леярите остават в ареста след обжалването

Пловдивският апелативен съд потвърди наложената от Окръжния съд мярка „задържане под стража" на задържаните „Леяри".На 20 август Окръжният съд в Пловдив наложи задържането на Радослав Балджийски, сочен за организатор на групата, Иван Говедарски и Йосиф Зайков. Защитата на обвиняемите обжалва решението пред Апелативния съд в Пловдив.Операция „Леярите" бе насочена срещу незаконната търговия със злато, платина и ценни метали. Общо петима бяха задържани в акцията.

Протест.

„Новинар":

Лекарите на бунт за първия учебен ден

Здравните служители и пациентите ще излязат на протест в средата на септември. С това заплашиха работещите в сферата след заседание на Обществения съвет в здравеопазването. В него се включват организациите на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, фармацевтите и пациентите.

Организациите ще протестират, ако правителството не даде гаранции, че средствата за здраве ще бъдат осигурявани в пълния им размер. Шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов заяви, че работещите в сектора ще поискат втора среща с премиера Бойко Борисов, за да получат исканите гаранции.

Реформи.

„Стандарт":

Вузовете режат професии без хляб

СОФИЯ. Университетите трябва сериозно да ревизират учебните си планове и да закрият неефективните специалности. Към това призова вчера просветният министър Сергей Игнатов. Според него предстои тежък разговор с ректорите, защото много от тях поддържали скъпо платени специалности, които не отговарят на изискванията на европейския образователен пазар. Той даде пример със собствената си наука - египтология, "за да не обиди някой друг". "Не е нужно да я учат повече от двама-трима студенти на година, затова тя може да се вземе като втора специалност", поясни Игнатов. Според него много от влошеното финансово състояние на вузовете се дължало и на това, че много ректори държат задължителни бройки "тежък преподавателски състав" на договори и разкриват нови дисциплини специално заради това.

Болници.

„Дума":

Орязаха храната на пациентите в разградската болница

Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в Разград спря осигуряването на всекидневната храна за повечето си пациенти след значително намаляване на бюджета й за август.

С цел икономии през целия месец пет отделения в лечебното заведение са затворени и персоналът им е разпуснат в платен отпуск. Грижата за пациентите им обезпечават останалите болнични звена.

По едно кисело мляко и три тестени закуски дневно в момента получават туберкулозно болните, психично болните и социалнослабите пациенти. В детското отделение пък се осигурява по кофичка кисело мляко на дете на ден.

Спирането на храната в останалите болнични отделения се очаква да донесе около 20 000 лв. икономии, каза председателят на съвета на директорите на разградската болница д-р Румен Русанов по БНР.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини