Аптекари ни сменят хапчето. Преглед на националния печат

Пристанища.

„Труд":

Борисов: Набълбукали сме се със заеми

Правителството ще търси китайски инвестиции за морските и речните ни пристанища. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов на пристанищния комплекс Варна-запад в неделя."Ще потърсим публично-частно партньорство на големи товародатели", заяви Борисов по повод предстоящата визита на финансовия министър Симеон Дянков в Китай в средата на септември."Надявам се в Щатите да имам среща с китайския премиер", каза още министър-председателят. Той щял да направи всичко възможно през следващите две години да намерим средства за финансиране на инфраструктурните проекти на пристанищата. Те са били обсъдени в събота по време на четиричасова работна среща с шефовете на варненското и бургаското пристанище, директора на "Пристанищна инфраструктура" и заместник-министъра на транспорта Камен Кичев.

Предложение.

„Стандарт":

Аптекари ни сменят хапчето

Аптекари да сменят свободно предписаните в рецептата лекарства. Така те няма да връщат пациентите, ако не разполагат с дадено хапче. Това настояват от Националната аптечна камара.Много медикаменти имат едно и също лекарствено вещество, но са с различни търговски имена в зависимост от фирмите производители.Така метамизол у нас се среща като "Аналгин", "Проалгин", "Алгозон", "Тониалгин", "Диалгин" и "Медфалгин", обясни шефът на НАК Антон Вълев.В момента аптекарите се наказват с минимум 500 лв. глоба, ако заменят хапчето в рецептата с такова със същите съставки. В същото време за пациента няма никакво значение под какво наименование ще приеме лекарствения продукт, обясни Вълев. Той алармира, че в малките градове и села аптеките масово фалират.

Ваканция.

„Дума":

Родители искат по-кратка ваканция

 Лятната ваканция трябва да се съкрати с две седмици и учебната година да започва на 1 септември. Това е едно от предложенията на родителски организации за промени в образователния закон.Мотивите са липса на смислени занимания през летните месеци за учениците. Според родителите намаляването на ваканцията може да бъде за сметка на останалите почивки през годината, които можело да се удължат. Така децата по-добре щели да "разпускат" между тежкия учебен план. Освен това всяка година щели да се спеставят по около 10 млн. лв. от отопление на учебните заведения в студените зимни месеци.Времето от 1 до 15 септември е по-благоприятно за учене като климатични условия, отколкото януарските и февруарските студени дни, заяви Юрий Анджекарски, председател на "Професионален форум за образованието".

Фактура.

„Новинар":

Абонатите искат електронни сметки за тока

Над 1000 клиенти на ЧЕЗ са гласували в анкетата, с която компанията цели да проучи отношението на абонатите към въвеждането на електронната фактура, съобщиха вчера от електроразпределителното дружество. 93 процента от гласувалите са подкрепили получаването на месечната сметка по имейл. Запитването беше публикувано в сряда на официалния сайт на компанията www.cez.bg. Само четири дни след старта на анкетата са отговорили 1058 души.„Всеки месец на нашия сайт ние отчитаме близо 400 000 посещения, по-голямата част от които са за проверка на задълженията за електроенергия. Уверени сме, че електронната фактура ще улесни максимално тези наши абонати, като направи търсената от тях информация още по-лесно достъпна през електронната им поща", заяви Алеш Дам, главен оперативен директор на „ЧЕЗ България".

Дупка.

„Новинар":

Пропадна част от бул. "Черни връх"

Част от пътното платно на бул. "Черни връх" в София пропадна. В близост до хотел "Хемус", където се изгражда метрото, се е образувала дупка с диаметър близо един метър. Асфалтът около дупката е напукан. Районът беше отцепен, а зейналата дупка беше запълнена.Работниците, които строят метрото, уточниха, че изкопните дейности се извършват от другата страна на пътя. Освен това тунелът за метрото минавал на 25 метра дълбочина.По време на инцидента не са пропаднали автомобили, нито са пострадали граждани. Най-вероятно това се дължи на слабия трафик в неделния ден. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини