Болниците в кома. Преглед на националния печат

Имам най-добрия министър на отбраната, каза премиерът, коментирайки медийна публикация, че се готви смяна на министър Аню Ангелов, пише „24 часа". Това Борисов потвърждава и пред „Труд". „Не само, че няма да бъде уволнен, той е от най-добрите". Обвиненията срещу военния министър са съшити с бели конци, казва депутатът Асен Агов. По думите му това били интриги на пиар специалистите на президента, обобщава „24 часа".

Пълна ревизия на клиничните пътеки извършва здравното министерство в момента, пише „24 часа". Според думите на проф. Анна-Мария Борисова ще бъдат преразгледани: заплащане, структура, целесъобразността на дадена дейност в болничната или извънболничната помощ, времетраенето и броя на процедурите в пътеките. Необходими са още 55 млн. лв. за спешната помощ, според здравния министър цената на много пътеки сега е завишена, коментира „24 часа".

Най-добрите болници може все пак да получат повече пари. Здравната каса подготвя таблици с коригиращи коефициенти, чрез които парите за болниците да бъдат преразпределени, информира „24 часа". Директорката на НЗОК - Нели Нешева съобщи, че 80% от здравните заведения ще се възползват от новите коефициенти, с тях ще се запази функционирането на болниците, бе категоричен вицепрезидентът на КНСБ - Иван Кокалов. Симеон Дянков ще търси още 200 млн. лв. за здравеопазване, след като министър-председателят Борисов е поел ангажимент средствата тази година да не са по-малко от тези за 2009 г., уточнява „24 часа".

Забавачката за 5-годишни все пак тръгва, съобщава „24 часа". Това ще стане от тази година е категоричен просветният министър Сергей Игнатов. Санкциите за родителите, които не пускат децата си ще бъдат намалени и глобите ще останат в рамките на 50-100 лв. Първолаците ще учат цял ден, ако има стаи за тях в съответното училище, информира ежедневникът. За старта на целодневното обучение  на малките правителството ще отпусне 7,5 млн. лв. Няма да се пишат нови учебници за настоящата учебна година, обяви образователният министър, а безплатните помагала от първи до седми клас ще са доставени в училищата до 3 септември.

Входът и изходът на газопреносната мрежа са засекретени с решение на ДКЕВР. Стават тайна договореният и наличният капацитет на тръбата, публикува се само техническият, информира „24 часа". Според Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, газът и на входа, и на изхода на българската система е на „Газпром". „Кражбите на жици и авариите са форсмажор, но това не оправдава електроразпределителните компании. Те трябва да си пазят жиците, имат пари", допълни Семерджиев.

В интервю за „24 часа" Волен Сидеров, лидер на партия „Атака", депутат от 40-то и 41-то Народно събрание, ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, заявява: „Комитет „Възмездие" ще разследва Костов. Няма да се обяснявам за дела отпреди 26 години. Това е долнопробна игра на ДСБ срещу мене. Предлаган ми е подкуп от един милион. Отказах го. Разкрих, че Атанасов е назначил Алексей Петров. Затова ме атакува. „Атака" ще се заеме с проверка кой ограби държавата. Приватизираха 4000 предприятия за жълти стотинки и съсипаха икономиката по време на управлението на Иван Костов. След него всичко друго изглежда по-добре, защото той остави страната като след ядрена война", категорично заявява Сидеров. В интервю за „Атака" Сидеров допълва, че България спешно се нуждае от икономическа стратегия. По думите му основен приоритет, който трябва да залегне в бюджет 2011 е пенсионната реформа.

Всеки ще може да следи за стажа си в електронен регистър, каза за „24 часа" министър Вежди Рашидов. Работни групи ще решават проблема с пенсиите на музикантите, които имат трудности с доказване на стажа си. От хонорарите нищо не е изгоряло, но бележките за тях се пазят една година, всеки творец трябва да архивира хонорарните си ведомости. Става въпрос за проблем, който тлее 20 г. Рашидов обеща да учреди орден, с който да засвидетелства заслугите на музикантите.

„Труд" на първа страница очертава картината на състоянието на болниците  - „В кома сме!". Огромни финансови задължения, невъзможност да се изпълняват плановите операции и драстичното намаляване на спешния прием оформят реалността за здравните заведения в цялата страна. В същото време и реформи няма. В Дулово и Тервел лекарите са без заплати, в Тутракан - и без осигуровки, а в Девня болницата е пред закриване поради липса на пари.

Сергей Игнатов е сигурен, че около 20 000 студенти - което е близо 10% от възпитаниците на университетите у нас - да вземат първите кредити за обучение сега. „Труд" нюансира новината като я обвързва с демографски, коментирайки: „Студенти с бебета ще получават  кредити". Студентските кредити се пускат за първи път от две банки - ДСК и „Райфайзенбанк". Заемите са за такси и за издръжка. Кредитите се отпускат в срок до пет дни от подаването на заявлението, лихвата е 7% и е фиксирана за целия период.

За „Труд" коментират позицията си по въпроса - Смяна на министри? Да, ама някой друг път - четирима социолози. Аню Анев играе като военен, а не като политик, смята Кольо Колев от „Медиана". Божидар Димитров ще прави още гафове, но ще остане, е сигурен Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Обществото не одобрява четирима: Симеон Дянков - най-недолюбван, следван от социалния министър Тотю Младенов, на трето място е Божидар Димитров, четвърти - министърът на културата Вежди Рашидов, заявява Юрий Асланов от „АФИС". А Васил Тончев от „Сова Харис"  смята, че Дянков, Трайков и Борисова са в тежест.

Първото пробно преброяване на населението по интернет стартира днес - на 1 септември 2010 г. от 8 часа. До 20 ч на 7 септември всеки ще може да попълни анкетна карта на електронната страница на Националния статистически институт (НСИ), съобщава „Труд". Попълването на онлайн анкетата отнема 20 минути. Процедурата е генерална репетиция за предстоящото национално преброяване на населението, сградния фонд и земеделските земи през март 2011 г.

Одитите на енергото са дадени на прокурор, съобщава „Труд". Още през юли става ясно, че трите ЕРП-та (ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН) всяка година са плащали десетки милиони левове на свои компании майки за различни дейности. В момента се извършва проверка и на НЕК.

В пространно интервю за „Труд" финансистът Андрей Пръмов споделя: „Трябва ни чудо, за да вържем сметките". „В икономически план не смятам, че това, което виждаме като позитивно развитие е достатъчно за излизане от кризата. Никой в банковия сектор не си прави илюзии по въпроса с лошите кредити. Опасно е това ниво, което не може да бъде контролирано. Проектното финансиране, ако говорим за финансирането от европейските фондове, е страшна каша. Актуализацията на бюджета за 2010 г. чрез парламентарната процедура означава ред и прозрачност на публичните финанси", обобщава Пръмов.

„Късогледство - това е диагнозата на управляващите за действията им в здравеопазването", пише под глава „Пари" по повод срещата. „688,8 млн. лв. + 470,5 млн. лв. = 1,160 млн. лв. 127 млн. лв.?", е аритметиката цитирана на по-задна страница в изданието. 688,8 млн. лв. - толкова е събрала НАП от здравни вноски през първите шест месеца на 2010 г. Това прави 68,5 млн. лв. повече от същия период на 2009 г. 470,5 млн. лв. - на толкова възлизат трансферите на държавата за здравни осигуровки за първите шест месеца от годината. 1,160 млн. лв. - това са общите пари, събрани от здравни осигуровки, за първото полугодие на 2010 г. В момента част от тях се съхраняват във фискалния резерв, за да поддържат общия финансов баланс на страната. 127 млн. лв. - толкова пари би трябвало да има в оперативния или така наречен още „малък" резерв на НЗОК. От опозицията обаче твърдят, че тези пари отдавна са изчезнали. 972,8 млн. лв. - толкова пари има в сметката на НЗОК в БНБ, допълва „Пари".

„Стандарт" в заглавие аноносира: „Наливат спешно пари в болниците", 800 доктори вземат по-високи заплати от министрите - над 3000 лв. Изданието съобщава, че шестима са в битка за зам.-председателските постове в социалната и здравната комисия в парламента.

Анализационен коментар на „Стандарт" обобщава: „Гилдии клатят кабинета". От лекари до фермери ще изнудват властта , но Бойко няма да смени министри. В коментар за ежедневника Кольо Колев от агенция "Медиана" е сигурен, че синдикати и опозиция ще захапят бюджета.

За „Монитор" Цецка Цачева, председател на Народното събрание, констатира, че от здравната реформа зависи оценката за работата на кабинета. „Това е сектор, в който вече 20 години се правят опити за реформи. Стана ясно обаче, че се дават достатъчно средства, които не водят към ефективно и модерно здравеопазване. Реформата в здравната система е в ход, предстои да гласуваме няколко нови закона, които ще дадат юридическата основа на това, което прави изпълнителната власт. Това са законите за здравето, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за здравното осигуряване. В момента се сблъскваме с един прецедент н има несъбираемост на вноските за здравно осигуряване". в отговор на въпрос, г-жа Цачева заявява: „Очакванията ми са за сериозен политически сезон. Ще бъде една гореща есен въпреки хладното време, в което ще стартира тази сесия на Народното събрание. Нормално е през втората година от управлението на един кабинет да има критики срещу неговата политика".

В „Класа" Момчил Андреев, председател на УС на „Райфайзенбанк България" казва: „Инвестициите в знание са това, което ще дръпне страната ни напред. Тази програма, освен че е насочена към образованието, стимулира и студентките-майки, което пък естествено стимулира раждаемостта. Важното за младите хора е, че те вече ще се финансират самостоятелно и няма да зависят от мама и татко".

Кредитът е изгоден, защото е държавно гарантиран, твърди в „Класа" Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на  Банка ДСК.

В интервю за „Дума" Иван Груйкин, адвокат, председател на Гражданската инициатива „Справедливост", коментира: „МВР се управлява като частна милиция". „Безобразието с личните документи е едно от доказателствата, че днешното управление носи белезите на институционален разпад, казва председателят на Гражданска инициатива „Справедливост". Гражданите са в правото си да искат обезщетение от това ведомство, както и да търсят отговорност от него, когато не е изпълнило задълженията си по закон.

Според челото на „Новинар" Рашидов връща соцпрактиката за музикантите, като вместо пенсии ще им се раздават ордени. „Вежди Рашидов измисли нов орден-пенсия", е заглавието по темата на „Сега" на челна страница.

В специално интервю за „Телеграф" Любомир Христов, зам.-кмет на столицата по транспорта, предначертава: „София се отпушва догодина. Променяме маршрути и графици на рейсове, сливаме линии".

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини