Милиард и половина дупка в бюджета. Преглед на националния печат

Стандарт":

Депутатите в лют спор от първия ден

 Да ни спори работата и да бъдем делови, за да оправдаем очакванията на българските граждани към законодателния орган. С тези думи шефката на Народното събрание Цецка Цачева удари първия звънец за началото на есенната пленарна сесия. Депутатите не удържаха добрия тон дори през първия си работен ден. От ГЕРБ поясниха, че търпението и доверието на народа са се изчерпали, тъй като "преждеуправляващите ги проиграха". Съпредседателят на ГЕРБ Тодор Димитров уточни, че се надява да "бъдат загърбени теснопартийните интереси" при приемането на изборния закон.

Доскорошните коалиционни партньори БСП и ДПС пък разкритикуваха управлението и последните решения на кабинета. "Самодоволството на правителството води страната до задънена улица", предупреди соцлидерът Сергей Станишев. Но призна, че все още има шансове кабинетът да бъде успешен. Той обаче предупреди, че заплати и пенсии няма да бъдат увеличавани до 2013 г.

Дефицит.

„Дума":

Дянков призна: 1,5 милиарда лева е дупката в хазната

 Държавата е изхарчила 1,5 млрд. лева повече, отколкото е събрала хазната за първите 6 месеца на тази година. Това сочат данните в доклада за изпълнението на фискалната програма, приет вчера от правителството. За първите седем месеца на 2010 г. в бюджета са постъпили 13,5 млрд. лева, а са изразходвани 14,7 млрд. лева. В края на юли фискалният резерв е 6,3 млрд. лева, което е лек ръст спрямо юни.

Забавянето на приходите финансовият министър Симеон Дянков обясни с кризата. Основно са намалели данъчните приходи. Общата сума от налози, включително и от осигурителни вноски, към края на юни е 8 763,7 млн. лв. Приходите от преки данъци са 1 903,5 млн. лв., или 54,7% от актуализирания годишен разчет.

Цени.

 „24 Часа":

 Картел вдига цени на хляб и олио?

Зад бързото вдигане на цените на хляб и олио може да стоят картелни споразумения между производителите.

Това допусна вчера земеделският министър Мирослав Найденов."Странно как бързо и синхронизирано стават нещата", коментира той и призова Комисията за защита на конкуренцията да провери поскъпването. "Има вече осъдени за картелни споразумения в други браншове", припомни Найденов. Мелничарите сега вдигали брашното заради високи цени на пшеницата на международните борси."Котировките обаче паднаха, а цената продължава да се вдига и не разбирам защо", заяви министърът. Найденов припомни, че мелниците не купуват зърно от чикагската борса, а по предварителни договори с производителите. Същото важало и за производителите на олио.

Присъда.

„Новинар":

Юзеир Юзеиров осъден на година условно

Юзеир Юзеиров е осъден условно на 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок по обвиненията за организиране на партия на религиозна основа и провеждане на митинг-събрание за учредяване на Мюсюлмандемократичния съюз. Това решиха магистратите от Районния съд в Попово. Юзеиров е оправдан по обвинението за едро хулиганство, което засягаше строителството на паметник на незнайния турски воин, построен в двора му в с. Славяново. По-малкият брат - Али Юзеиров, ще бъде глобен с 4000 лв. за организиране на партия на религиозна основа.Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Търговище.

В съдебната зала в Попово вчера присъства Али Юзеиров. Брат му излежава в Белгия присъда за фалшификация на документи.

Преброяване.

„Труд":

Измислиха етнос "българо-мохамедани"

Умовете на демографите от Националния статистически институт родиха "българо-мохамедански" етнос. Това е един от възможните отговори на въпроса за произход в интернет анкетите за пробното преброяване на населението, което стартира вчера.Във въпросника има и други невероятни възможни отговори. Изброени са също американски, африкански и херцеговски етнос. На въпроса за майчин език един от вариантите за избор е "африкански", какъвто няма.Куп смешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ). Те са свързани с най-чувствителните въпроси за етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание. Попълването на тази част от анкетите е доброволно, но част от възможните отговори шокират с абсурдността си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини