Парите за здраве ги няма, главният прокурор да започне разследване

Коалиция за България настоява парите на българските граждани, събрани от тях за здраве, незабавно да бъдат насочени за нуждите на здравеопазването.

Това заяви в декларация от името на ПГ на левицата Мая Манолова, предаде БТА. Според левицата е необходима незабавна актуализация на бюджета на касата и на бюджета на здравното министерство, които да осигурят необходимите средства за лечение и спешна помощ.

БСП иска главният прокурор да започне разследване за това кой и на какво основание се е разпоредил 455 милиона лева, събрани от българите от здравни вноски през 2009 г., да не бъдат използвани за разплащане с болниците, а да отидат в сметки на БНБ.

От КБ заявиха и категорично несъгласие с намерението за ново увеличение и доплащане в здравната система.
"Натрупаният резерв показва, че пари в Здравната каса има", посочи Манолова. Тя припомни, че според данни, огласени вчера от финансовия министър Симеон Дянков, резервът на касата от 375 милиона лева през 2008 г. е нараснал на 1 234 700 милиона лева. "Тоест, по време на криза парите в резерва растат", каза червената депутатка. Според нея това означава, че правителството в днешната кризисна ситуация пази фиска, вместо да пази хората.

Манолова попита още откъде ще бъдат взети 205 милиона лева, с които преди няколко дни премиерът обеща да осигури финансирането на болниците. "Коалиция за България изразява тревога, че след като тези пари няма да бъдат осигурени от естествения им източник - резерва на НЗОК, ще бъдат лишени други системи от необходимите им средства. По този начин отново сме в ситуация, в която правителството, за да запази стабилността на фиска, ще дестабилизира други социални системи", коментира социалистката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини