Обединено Хасково почете 125 г. от Съединението

Тържествената програма започна с полагане на венци и цветя

Обединено Хасково посрещна с венци и цветя на площад "Свобода" 125-тата годишнина от съединението на България. Млади и стари, българи от всякакъв етнос и вероизповедание се поклониха пред паметника на незнайния воин на героизма на радетелите за българско национално обединение. Венци и цветя поднесоха представители на държавни институции и политически партии от всякаква окраска. Слово държа замкметът Венко Точевски.

Строени парадни части на хасковския гарнизон посрещнаха с химна българския национален флаг. Тържествата продължиха изпълнение на хасковския мажоретен състав, духовия оркестър и културна програма.

На 6-ти септември се навършват 125 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия. След този акт, държавата ни придобива голяма част от границите си, зад които съществува и днес.

Слово произнесе замкмет Венко Точевски
За почест пред великото дело

 Haskovo.net припомня.

6 септември 1885 г. е една от най-забележителните дата в историята на България. Тогава народът ни отхвърля най- голямата несправедливост, наложена от Великите сили с Берлинския договор пред 1878-ма година. Той последва руско - турската освободителна война и по замисъла на победилите руси, трябва да възстанови България в трите и исторически области- Мизия, Тракия и Македония. По искане на английската и австрийска дипломация, Македония е върната на Турция, а Тракия , като Източна Румелия, е оставена васална. 17 години по късно с помоща и на местните власти, българите от Източна Румелия се вдигат на бунт , отхвърлят зависимоста от Високата Порта и се присъединяват към княжество България. Актът е скрепен с победна война срещу Сърбия, която налага австрийските интереси в региона.

По същество, съединението на България е единственото народноосвободително дело, възстание и бунт в българската история, което завършва с успешен резултат.

 Г.Христов

Мажоретен състав "Хасково"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини