200 автобуса ще блокират Е-80

Автобусите свалят пътниците и тръгват на протест

200 автобуса на превозвачи от южна България ще блокират с бавно каране международен път Е-80 следващата седмица. За това съобщиха местни превозвачи. Возилата ще пътуват за София, а в отсечката Хасково-Пловдив ще карат с не повече от 10-15 км в час. В столицата автобуси от цяла България ще обсадят парламента, за да искат отпадане на готвените поправки в закона за автобусните превози.

Според превозвачите, искането да отпаднат директните линии до населени места с по-малко от 30 хиляди жители е противоконституционно и в интерес на само няколко фирми в страната. Законът ще удари превозвачи и пътници. Първите ще остават с празни рейсове заради забраната автобусите да влизат междинно в селца и градчета. Хората пък ще бъдат ощетени, защото няма да могат да се качват в преминаващи автобуси, а ще трябва да пътуват до големите градове, откъдето да хванат рейс до крайната точка на своето пътуване. Пътник от Любимец например, ще трябва да намери начин да дойде до Хасково, при това достатъчно рано, за да хване автобус до София.

Друго изискване, автобусите да не са на повече от 10 години, ще остави 7 хиляди учащи в хасковска област без транспорт. Във времето на летните екскурзии, новите автобуси ще бъдат ангажирани с редовни или сезонни линии и наемането им от училища ще е невъзможно. Отделно, че много фирми нямат възможността да си ги позволят, алармира председателят на частните превозвачи в Хасково Красен Ангелов.

Още за последиците от поправките в закона, ако те бъдат приети вижте в нашия видеорепортаж

Всички превозвачи от Хасково ще се включат в протеста
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини