Държавата плаща таксите на 5 годишните в Димитровград

В ОДЗ слънце имат готовност за въвеждане на предучилищна на 5 години

Държавата ще покрие месечните такси за градина на 5 годишните деца при тяхното влизане в предучилищни гурпи. Това съобщи Милена Тодева, шеф на дирекция „Социални дейности“ на димитровградска община. Месечната такса за градина в Димитровград е 55 лв. Ще бъде поет и транспортът на децата.

Финансовите облаги са една от причините, заради която общината, единствена в областта, се е включила в проекта на правителството. Закона за задължителната предучилищна на 5 годишните е в парламента на второ четене.

300 деца са обхванати в предучилищни групи, остават още 135. До 15-ти септември и те ще бъдат интегрирани в детските заведения, изрази надежди Тодева. Това са предимно деца на социално слаби и роми, които нямат пари за градини.  Затова и не очакваме протести от родителите, коментира Тодева очаквания родителски отпор срещу закона.

Допълнителните  деца ще бъдат поети от ОДЗ „Райна Княгиня“, ОДЗ „Лилия“ в квартал Изток и ОДЗ 3 в кв. Марийно. При наплив, деца ще се насочват и към ЦДГ 1. Заради допълнителните бройки ще бъдат разкрити 7 допълнителни групи в ОДЗ-тата. Ще се наложи и откриването на допълнителни щатове за детски учители.

Как ще се справят 5-годишните с учебната програма, вижте мненията на учители и родители в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Милена Тодева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини