Режат автобусните линии до селата

Колкото и да са малко, хората до селата разчитат на рейсовете

Автобусните линии до селата в областта могат да бъдат отказани от местните превозвачи ако промените в закона за автомобилните превози влязат в сила. До 90% от селата в областта пътуват по 3-4 души, за добър курс се смята този който събере 20 пътници в 50 местен автобус. Обикновено това са линиите до Славяново и Тракиец в община Хасково, но не винаги а само в петък и понеделник.

В случай, че линиите до областните центрове се раздават централизирано от държавата, както предвиждат поправките в закона, за малките фирми ще е невъзможно да се преборят за апетитните поръчки и ще трябва да се задоволят със вътрешнообластния транспорт, смятат местни превозвачи. Вътрешния превоз обаче е нерентабилен. Досега общините възлагаха печелившите автобусни линии в комбинация с губещи за да осигури постоянна връзка между населените места и баланс между печалбите и загубите на превозвачите.

Между първо и второ четене на закона ще има масирани протести пред столицата, се заканиха превозвачи от цялата страна на пресконференция в столицата. Те настояват промените в закона да влязат в сила непо-рано от 2020-та година защото много от автобусите им били взети на лизинг. Инициатор на твърдите действия срещу правителството са фирми от хасковско и кърджалийско.

Какъв е пътникопотока към селата от хасковска община вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Дори и малките автобусчета не могат да бъдат запълнени
Като следствие от закона ще се съкратят и линиите до София смятат превозвачи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини