Хасково между хепатит и салмонела

През февруари хепатит удари хасковското училище ОУ"Н.Вапцаров"

14 случая на хепатит и 11 на салмонелоза удариха Хасково и региона през последната седмица. Остро заразните заболявания нямат епидемична връзка помежду си, успокояват от регионалната здравна инспекция. 6 от случаите на салмонелоза са в областния град, 2 в Харманли и 3 в Димитровград. Преди 3 години областния град бе тежко ударен от епидемия от салмонелоза. Тя засегна детските кухни в града.

Сега случаят не е такъв. Макар след заболелите да има и деца, това не се дължи на централизирано хранене със заразена храна. Болеста салмонелоза се предизвиква от бактерията салмонела която най-често се развива в развалени яйца или яйчени продукти. Съпроводена е с висока температура, диария и повръщане.

Случаите на другото характерно за региона заболяване, хепатит, са още по-разпръснати. Възрастовия диапазон е от 5 до 60 години. Сред заболелите от болестта на мръсните ръце няма ученици, което ще възпрепятства скоротечното и разпространение. Иначе болестта се предава по орален път, чрез попадане в устата на заразена храна или вода, и заразява мълниеносно. Епидемиолозите на здравната инспекция следят изкъсо ситуацията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини