Пшеницата рекордно скъпа. Патоанатомията влиза в ортопедия. Преглед на регионалния печат

"Пшеницата рекордно скъпа, отива за износ" съобщава "Хасковска Марица" във водещо заглавие от първа страница. Темата е развита обстойно на стр.5. В цяла Европа хлебното зърно се продава на 260 евро за тон. Само в България още се търгува на около 420 лв. За това производителите не продават на вътрешния пазар, а чакат по-добри цени или изнасят. България е единствената страна в черноморският регион където износът не е забранен. Това че не продаване определя и поскъпването на хляба у нас. Все пак психологическата граница от 1.20 няма да бъде премината, успокоява вестника.

Каква е психологията на 1.20, при условие че левчето за самун още не е достигнато? Вероятно това е психологията на производителите. Същите окито молеха държавата, тоест нас, да им даваме пари когато реколтата им се съсипа преди 2-3 години. Сега ще надуват цени за "по-спокойна селскостопанска година"

"Баща на инвалид в административна клопка". Бащата и инвалидът са в стамболовското село Тънково. Там ВиК аварии разкопали улицата му и той не можел да извежда болния си син. Институциите си прехвърлят топката кой да оправи положението.

"Прокуратурата рови 20 заменки, хасковските в тъча". Тоест, правораздавателните органи не намират нищо нередно в заменките в региона и затова не ги разследват. Толкова по новината.

"Роми задигат 1.5 тона желязо, хващат ги". Желязото е било в двора на гимназията по механо и електротехника в Хасково. Било приготвено за скрап, но двама роми със няколко набези пробвали да го отнесат. Ръководството на училището монтирало камери след първия набег на 1-ви 09 и по записа от тях полицията ги заловила. За която униформените заслужили благодарствено писмо от училището.

"Местят патоанатомията в ортопедията" съобщава в челно заглавие вестник "Новинар Юг. Съдебна медицина си остава на мястото, готвят и ремонт. Сливането на отделения е част от антикризисния план на болницата. Но ремонтът изненадва на фона на голямото нямане на пари от което се оплаква областното лечебно заведение.

"Газът стигна до бирената" Извеждането на газът за областния град стигна до северната индустриална зона. Сега от бирената фабрика ще се пригодяват мощности за работа с газ, начертават плановете от "Ситигаз", които са фирмата спечелила правото да газифицира областта.

"Ядем по скъпо агнешко заради износът за Турция"- още селскостопанска тематика. Понеже в Турция месото е много търсено, съответно е и по-скъпо купувано и нашите фермери го продават там. По - малките количества в региона пък се търгуват на по-високи цени. Пазарна икономика.

"Димитровград вдига 45 метрова камбанария" на стр 2-ра. Тя щяла да бъде в двора на единствения храм там "св. Димитър". Това е още намерение. Тепърва ще се осигуряват камбани от Русия?! и финансиране. Идеята е камбанарията да съперничи по височина на общинската администрация. Тайната мисъл е може би да се влезе в книгата на Гинес по подобие на статуята на св. Богородица в областния град.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини