МЗ: Има ваксини! Хасковски джипита: Има, ама друг път

Ваксината пентаксим стана блян за хасковските родители

Здравното министерство за пореден път се забърка в каша от обещания и полуистини. Според прессъобщение от ведомството на д-р Анна Мария Борисова, ваксината пентаксим с която се имунизират бебета срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца, е получена и разпределена по здравните инспекции в страната откъдето се предоставя на личните лекари за задължителна имунизация. Модерната ваксина пентаксим от тази година е в задължителния имунизационен календар и се поставя на децата от 2-ри до 4-ти месец включително.

Към късния следобед на петък 24. 09 нито едно хасковско джи пи не бе получило тази ваксина. Така близо 300 семейства в града и общината все още не могат да защитят бебетата си срещу най-опасните болести за новородените. След влизането на пентаксима в задължителния и безплатен имунизационен календар, ваксината бе изтеглена от аптеките, така че дори и тези които искат да си платят по 57 лв дозата, не могат да си я купят. От МЗ се извиняват че все още не е осигурена другата задължителна от тази година ваксина-пневмококовата Симфлорикс. Тя защитава от най-честия причинител на менингита-пневмокока. Справка с хасковските джипита обаче показва друго. „Имам от две седмици ваксината симфлорикс и имунизирам с нея. Няма го само пентаксима“ заяви един от общопрактикуващите лекари с най-многобройна практика в региона д-р Николай Николов. Тоест това което трябва да го има според МЗ, го няма, а това което го няма-е налице. За липсата на Пентаксим потвърдиха от хасковския РИОКОЗ. Последната ваксина която те са взимали от София е била също дефицитната доскоро енжерикс Б която е срещу хепатит Б и се поставя на новородените в първите часове на техния живот. Други ваксини от столицата не са получавани.

Г.Христов

При липса на безплатния Симфлорикс, слагайте Превенар, съветват лекари. Заместителят обаче се плаща на цената показана на опаковката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини