Църквата в Корен пред рухване

Кметицата Албена Караславова показва зейналата цепнатина в храма

Сградата на храма в хасковското село Корен - „Св. св.- Константин и Елена“, е пред рухване. Задната стена се е отцепила съвсем, от тавана падат отломки. Сградата вече е опасна, казва кметицата на селото Албена Караславова.

Църквата е строена през 1924 година със средствата и труда на цялото село. От няколко години обаче храмът е в окаяно състояние, а пари за ремонт няма. „Писахме до пловдивския митрополит Николай, който изпрати комисия на място. Тя обаче установи, че козметичен ремонт няма да свърши работа, защото са засегнати носещи стени и колони. Необходим е цялостен ремонт на сградата, която обаче е огромна и строителните дейности ще глътнат над 100 000 лв. Много хора бяха готови да помогнат с малки суми, но необходимите средства наистина са много“, признава селската управничка.

Според хора от селото пък по-добрият вариант е вместо да се ремонтира огромната църква, на нейно място да се построи по-малък параклис, който да поеме вярващите християни.

Служби в храма от години не се извършват поради липсата на достатъчно свещеници в региона. Църквата се отваря за големите християнски празници, колкото миряните да влязат, да запалят свещ и да се помолят.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини