Съдът: „Октопод” няма. Преглед на националния печат

"Сега": Съдът обяви, че "Октопод" няма

8 месеца след задържането на бившия агент и съветник в ДАНС Алексей Петров съдът прие, че прокуратурата не е събрала нито едно доказателство, от което да се заключи, че т. нар. банда "Октопод" наистина е съществувала.

Вчера съдията от Софийски градски съд Иван Стойчев заяви, че има само достатъчно данни, че Петров е изнудвал и рекетирал Георги Цветанов и Валентин Шотев. Затова бе отхвърлено искането Петров да бъде пуснат от ареста. Прокуратурата не е назначила нито една експертиза на свидетелските показания срещу останалите обвиняеми от т.нар. "Октопод". Съдът реши, че прокуратурата трябва "незабавно да организира със съгласието на Петров лечението му".

"Новинар": Алексей Петров имал спешна нужда от 3 операции

На Алексей Петров спешно трябва да се направят три операции. Това заявиха експертите, които са изготвили петорната съдебно-медицинска експертиза. Трите операции, които трябва да се направят, са на ставите, операция за дисковата херния и операция на сливиците. Бившата барета и служител на ДАНС трябва да бъде опериран от дискова херния, заради която има притиснат нерв. Ако той спре да функционира, Петров може да остане инвалид за цял живот, подчертават лекарите. Другата операция е свързана с атрофията на мускулите на единия крак на подсъдимия. Наложително било да му бъдат извадени и сливиците. Според лекарите Петров страда от хронична инфекция и има активен възпалителен процес.

"Монитор" Депутатите на опашка за кола

Депутатите, които искат да се возят на парламентарна лимузина, вече трябва да чакат на опашка за свободно возило. Причината е, че ръководството на Народното събрание е спазило обещанието си и е бракувало старите мерцедеси и БМВ-та, които са навъртели по над 500 хил. км пробег. След пенсионирането на ветераните в парламентарния гараж обаче се оказали едва 65 автомобила, научи „Монитор".

Освен че председателят на най-висшата институция в държавата Цецка Цачева разполага с личен шофьор и БМВ 7-ма серия, а заместниците й ползват три мерцедеса Е класа, които бяха закупени в края на предишния мандат, на всеки от шефовете на парламентарните групи и всички 17 постоянни комисии също се пада по една лимузина.

"24 часа": Новият министър бил член на ДСБ

Бъдещият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов е член на ДСБ. Това показа проверка на "24 часа", след като ден по-рано лидерът на НДСВ Христина Христова намекна за връзка на Константинов с Иван Костов.

Номинираният за поста обаче коректно споделил това с висши шефове в ГЕРБ още при първоначалните разговори за издигането му. Партийната принадлежност обаче не била проблем за ръководството на управляващата партия.

"Монитор": 21 000 се жалват на Борисов

Почти 21 000 писма, в които граждани се жалват от всевъзможни проблеми, са получени в приемната на МС за 14 месеца от мандата на правителството на Бойко Борисов. За сравнение броят на жалбите за целия мандат на Станишев е едва 8680. Това съобщи за „Монитор" началникът на приемната Соня Божикова, която работи в отдела към от 9 години и досега не е виждала такава гражданска активност.

С течение на мандата ентусиазмът обикновено намалявал, но сега това не се случвало, забелязала е Божикова.

"Труд": Станишев: Страната е с краката нагоре

"Знаете ли защо премиерът назначава гинеколог за министър на здравеопазването? Защото цялата държава е с краката нагоре."

Най-пресният политически виц бе разказан вчера от лидера на БСП Сергей Станишев в Пловдив на Националното съвещание на партията. И пак в шеговит тон той видя напредък в кадровата политика на премиера Бойко Борисов: предишната министърка срещнал на кръстовище, а новия - в болницата в Кюстендил.

Бившият премиер продължи по-сериозно. И прогнозира обедняване на българите в следващите 2 г. Това било заложено и в бюджетната рамка до 2013 г., приета от правителството, както и замразяването на доходите.

"Труд": Хирург оперирал призраци

Смаяни жители на град Омуртаг научили при разпити в полицията, че... са били "оперирани" и са "лежали" в местната болница.

Хирургическа помощ "по документи" е сред многобройните нарушения, разследвани от прокуратурата и от финансови ревизори. Над 400 пациенти са сред свидетелите.
Проверяващите допускат, че към половин милион лева са източени от здравната каса, докато шеф на болницата е бил хирургът д-р Мехмед Ахмедов. Самият той категорично отхвърля обвиненията.

Eдин по един следователи издирват и разпитват над 400 пациенти: лежали ли са в болницата в гр. Омуртаг, оперирани ли са и колко пъти.

"Стандарт": На ден: €1000 бакшиш за митничар

1000 евро бакшиш изкарва за ден шеф на смяна в митниците. Парите за началниците са с пъти повече. Срещу рушвета камиони минават без проверка или пък документите се оформят "по желание на клиента".
Скандалната тарифа, която дори кризата не е успяла да подбие, бе разкрита пред "Стандарт" от хора в системата на митниците. 500 лв. вдигат бариерата на граничните пунктове при Гюешево и Златарево, за да преминат без проверка микробуси със зеленчуци от Македония.

"Новинар": МТел: Няма изтичане на данни от системата

 МТел успокои клиентите си, че няма изтичане на данни от системата на компанията. От оператора изтъкват, че данните се съхраняват изцяло в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни. Компанията уточнява, че няма индикация трети лица да са осъществявали неправомерен достъп до личните данни на клиенти, в това число и до информацията за месечното потребление и фактури.

 "Сега": Кабинетът измисли как да пести и от безработните

Държавата откри нов начин да пести пари като ореже права на гражданите. Изплащането на обезщетенията за безработица ще е в пълен размер, само ако човек се регистрира в бюро по труда в 7-дневен срок, след като е останал без работа, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от Министерския съвет на парламента.

При по-късна регистрация правото на помощ няма да се губи, но времето за получаване на обезщетението ще бъде намалено със закъснението. Така мнозина ще се окажат в ситуацията да получават обезщетения за по-кратък период, макар и с дни. Ползата за бюджета ще е минимална, но ще създаде огромно излишно напрежение в бюрата по труда. Досега подобен срок за регистрация нямаше.

"Стандарт": Гръмнаха в главите лихвар и жена му

Двойно убийство разтресе бургаското село Рудник. Неизвестен засега килър гръмна в главите 46-годишния лихвар Стоян Вълчев и жена му Тодорка Калпаклиева (36 г.).
Около обяд вчера съсед на семейството отишъл да поиска инструмент назаем. Никой обаче не отворил вратата и мъжът решил да провери дали всичко е наред. Когато бутнал дворната врата, се вцепенил - Тодорка седяла на шофьорската седалка на семейния опел с пръснат череп. Мъжът побегнал към дома си и веднага повикал полиция. Униформените дошли на място и направили оглед, но не открили съпруга на Тодорка, за да му съобщят. Вкъщи било само 10-годишното им дете. "Най-вероятно жената се опитала да избяга, но не е успяла", коментираха разследващите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини