Пожар погълна манастир край Асеновград

Пожар изпепели източното крило на Мулдавския манастир „Света Петка” над Асеновград, съобщи "Фокус".

"Господи, манастирът изгоря", не сдържа ужаса от гледката на случващото се игуменката майка Юлита малко преди 22.00 часа. Всичко се случило за секунди, най-вероятно от късо съединение на етажа на игуменката. "Внезапно спря телевизорът, излязох да видя какво е станало, а в коридора вече имаше гъст дим и пламъци", разказва майка Юлита. "Направих всичко възможно да спася нещо поне от библиотеката, но всичко вече изгоря", признава в шок  игуменката, цитирана от КРОСС.

Час след инцидента на място пристигна и пловдивският митрополит Николай заедно с областния управител на Пловдив инж. Иван Тотев. 

 Бяха евакуирани 15-те послушнички от манастира, заедно с неговата игуменка. Няма пострадали. 9 противопожарни автомобила от Пловдив бяха изратени за борба със стихията. Гасенето бе изключително затруднено, тъй като пожарните трудно достигат до манастира заради стръмния терен, предаде bTV.

Според директора на пловдивската пожарна Румен Димчев най-вероятно пожарът е тръгнал от късо съединение.

Кметът на Асеновград Христо Грудев каза, че ще търси възможности за възстановяване на светата обител. 

До късно през нощта продължи работата на пожарникарите по локализирането на огъня, за да не бъде засегната здравата част на манастира, допълва "Фокус".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини