БЛС и правителството се споразумяха, протестът на лекарите се отменя

Българският лекарски съюз (БЛС) и правителството подписаха споразумение за финансирането и реформирането на здравния сектор. Лекарите няма да стачкуват. Националният съвет на БЛС е взел решение, че ако споразумението с правителството бъде подписано, протестите на лекарите се отменят, така че протест няма да има. Ние ще очакваме всичко, което днес подписваме, да бъде изпълнено. Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, след подписването на Споразумение между правителството и Българския лекарски съюз за финансирането и реформирането на здравния сектор. На церемонията присъстваха и министърът на финансите Симеон Дянков и новият здравен министър Стефан Константинов. По думите на Райчинов всичко, което е казано вчера на събора на БЛС, е в споразумението. Запазва се здравно осигурителната вноска на осем процента.

Досега всички правителства шикалкавеха, затова ние днес ускорихме тези процедури. Това каза премиерът Бойко Борисов, след подписването на Споразумение между правителството и Българския лекарски съюз за финансирането и реформирането на здравния сектор. 

„Впоследствие, когато излъгаха, че няма финансова криза, а идваха избори, на тях им трябваше да бъде много по-малък дефицитът, отколкото е. На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и теоретично не се пипат, а вземат от другата страна от натрупания фискален резерв. Този трик са правили от предишното правителство. Той е много угоден за всяко едно правителство. Затова ние се разбрахме с БЛС, че към декември натрупаният резерв, за да не фалираме държавата и да не влезем в дефицит, отива в подкрепа на фискалния резерв”, обясни премиерът.

По думите на премиера - споразумението не е насочено само към съсловието, но и към пациентите. „Защото, когато гледам по новините, че от 400 болници в една има проблем, за мен това е проблем”, каза премиерът.

Благодарим на Лекарския съюз, че разбира, че фискалният резерв и дефицитът до три процента е задължение не само на правителството, но и на всяка една държава, която иска да бъде уважавана в ЕС”, допълни Борисов.

По думите му средствата за здраве за тази година, ще бъдат изплатени. По отношение на някои от дейностите, които биха могли да се платят от НЗОК, ще трябва да бъдат внесени законодателни промени.

Според споразумението се запазва здравноосигурителната вноска на осем процента и се приема бюджетът на НЗОК да бъде с разходна част не по-ниска от приходната. Гарантира се само и единствено използването му за здравноосигурителни плащания. На 15 този месец протест на лекарите няма да има. Ние ще очакваме, всичко това, което днес подписваме, в кратки срокове да започне да действа, каза председателят на БЛС Цветан Райчинов.

10 точки включва споразумението между правителството и Лекарския съюз. В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ както следва: 65 млн. лв. за март, април и май 2010 година до 6 октомври, средства за юни и юли от 60 млн.лв. – до януари 2011 година и средства, дължими от Министерството на здравеопазването след преразглеждането на ангажиментите на МЗ и НЗОК във връзка с прехвърлянето на дейности към НЗОК. В документа се казва още, че ще се утвърди трипартитният модел на управление на НЗОК след промените в ЗЗО и при спазване на квотния принцип, като от състава на Надзорния съвет се изважда зам.-министърът на финансите. 

Здравноосигурителната вноска се запазва на 8%, а бюджетът на НЗОК се приема с разходна част не по-ниска от приходната и се гарантира ползването му единствено и само за здравни осигурителни плащания от НЗОК. Във връзка с този ангажимент и в резултат на осигуряването на значително нарастване на разходите за финансиране на здравната система, наличните средства към 31.12.2010 година по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на Републиканския бюджет. По-нататък в документа се посочва, че регулацията на медицинските дейности се изработва и приема от НЗОК и БЛС по съвместна методика, като водещ е принципът на медицинската целесъобразност. В споразумението е записано, че ще бъдат изготвени промени в Закона за здравното осигуряване с цел приемане на едногодишно действие на НРД 2011 година. Според документа НЗОК се задължава до края на годината да изплаща на изпълнителите на медицинска помощ изработените и договорени суми, съгласно сроковете, посочени в НРД.

Правителството и съсловната организация се споразумяха още да бъде приет Закон за правата и задълженията на пациентите до края на 2011 година, а също така и да се регламентира със законови норми или наредба статутът на лекарите специализанти, с оглед създаване на нормални условия за придобиване на специалност отново до края на следващата година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини