Депутат от РЗС: Фидосова ме изнасили. Вестниците в неделя

„24 часа": Депутат от РЗС: Фидосова ме изнасили, мивка се клати

"На 22 октомври бях брутално изнасилен от Искра Фидосова в мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати." Това написа депутатът от РЗС Емил Василев  до медиите.

Той уведомил за случая си колегата си Тодор Великов, а в понеделник ще внесе жалба в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Бил получил и "поне 100-ина sms от Фидосова с порнографско съдържание". Настоява да бъдат сезирани ГДБОП и прокуратурата. Той се е пошегувал, не знам за подобен случай, каза Тодор Великов. Потвърждавам всичко написано, автентично е, категоричен бе пред "24 часа" Василев.

 

„24 часа": Съдията Петков бил приключил с хазарта

"Чувала съм, че Славчо има проблеми с хазарта. Още преди години каза, че е спрял", заяви вчера шефът на великотърновския окръжен съд Мая Маркова. Повече от два часа тя бе разпитвана в Софийска градска прокуратура. След нея показания даде и съдия Христо Томов.

Двамата дадоха обяснения заради хванатия с подкуп съдия Славчо Петков. Тримата са гледали заедно делото срещу бандата, обвинена за кражба на нафта.

Преди разпита Маркова коментира, че не вярва колегата й да е замесен в подобно нещо, и определи задържането му като натиск. Тя заяви, че познава Петков много добре и със сигурност има хора, които му желаят злото.

 

„Труд": Променят стандарта "Стара планина"

Месният стандарт "Стара планина" едва проходи и се налага да бъде променен. Ще се разреши минимално количество соя в каймата и колбасите. Обсъждат се два варианта - до 0,1% или до 0,25%, съобщи Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

До промяната на стандарта се стигна след скандал с 4 фирми, които уж влагали соя в месото, а го продавали с етикета "Стара планина". Но анализ в германска лаборатория показа, че в три от продуктите соята е под 0,1%, а при четвъртата фирма не бяха открити следи от нея.

Преди седмица Найденов обяви публично, че четири фирми - "Унимес", "Кен", "Лалов и Вачев" и "Сами - М", са влагали соя в месните си продукти, и разпореди лицензите им да бъдат отнети. Но изследване в германска лаборатория показа, че в три от продуктите има съдържание на соя под 0,1%. А изобщо не е открита при фирма "Сами - М". Ветеринарни експерти са проверили монтанската фирма "Унимес", която бе обвинена, че произвежда кебапчета със соя по стандарта "Стара планина". Специалистите не открили нарушения в производството, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) в Монтана. "Има дребни пропуски по отношение на оборудването, но те нямат връзка с производството", заяви шефът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов.

 

„Труд": "Газпром": Ще чертаем трасето на "Южен поток"

"Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за изпълнение на технико-икономическото проучване на българския участък от газопровода "Южен поток". Така реализацията му продължава по график, съобщи руската компания на своя интернет сайт.

Документът определя механизма и поставя срокове за изготвянето на разчета.

Споразумението бе сключено съгласно договореностите, постигнати при посещението на президента на "Газпром" Алексей Милер в София преди седмица. То задава нов темп на работата по проекта.

 

„Стандарт": МОЛ мами с Ролекс за стотачка

Искате Ролекс за стотачка, вместо да платите 1000 евро? Няма проблем, стига да си поръчате ментето онлайн. Алъш-веришът в нета обаче бе разбит вчера от антимафиотите. Те взривиха виртуален мол, подлъгал стотици клиенти с "маркови" стоки. На адрес www. mallvm.com ченгетата си поръчали портмоне Channel за десет лева и така разплели измамата. Освен евтини ролекси магазинът предлагал чанти на Louis Vuitton за 40 лв. вместо за 400 евро и всякакви фалшиви аксесоари. Виртуалният мол използвал много агресивни рекламни банери в други сайтове и само за няколко месеца набрал сериозен брой потребители.

"Разпространявали са голям асортимент стоки с емблемите на световни марки, без да са имали това право", разказаха за "Стандарт" разследващите.

Доставката ставала чрез куриерски фирми и наложен платеж в цялата страна. Така купувачите плащали за стоката, преди да я видят и узнаят, че е фалшива. Ченгетата разбиха също склад и магазин на измамниците на ул. "Поп Богомил" в София.

„Стандарт": Спасихме се от режим на тока

Няма да има режим на тока. Това стана ясно от думите на икономическия министър Трайчо Трайков пред Дарик радио. Експресна доставка на резервни части от Русия ще позволи 6-и блок на атомната електроцентрала в Козлодуй да заработи девет дни по-рано от предвижданото. Освен че ще започне да се произвежда достатъчно ток, за да се възстанови износът на електроенергия, това ще спести и сериозни суми на централата. "От цялото руско ръководство и от компанията срещнахме изцяло разбиране. В случая ставаше дума не толкова дали ще дойдат или не, а ставаше дума за дни и часове, защото един ден престой на реактора е милион и половина лева", каза Трайков. Той допълни, че първоначално било предвидено реакторът да заработи на 15 ноември, но с експресната доставка това ще стане възможно още на 6-и следващия месец. Това ще рече, че централата ще спести приблизително 13,5 млн. лв. Трайчо Трайков загатна, че е възможно по-бързото изпращане на резервните части да се дължи на разговорите между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин. "Тук се борехме с времето и затова си струва всеки, който може да помогне, да помогне", заяви икономическият министър. Той обясни, че строежът е заварено положение и трябва да се направи възможно най-доброто от него. "Трябва да се изхожда прагматично - там има вложени много пари, които няма как са се върнат, това са средствата на НЕК, респективно на българския данъкоплатец. Въпросът е може ли да намерим и други пари, с които да се завърши строежът и централата да заработи", каза министърът.

„Монитор": Ваксините за грип по-евтини

Противогрипните ваксини поевтиняха. Навсякъде в страната те се търгуват за 10 - 11 лева, установи проверка на „Монитор". Толкова струват т.нар. конвенционални ваксини, които са заредени в индивидуални спринцовки с игли. В момента в аптеките се търгуват ваксигрип и инфлувак. Цената на първата варира от 10,75 до 11,28 лв., а на втората от 10,46 до 11,20 лева. Миналата есен те вървяха с около един лев по-скъпо. Ваксините още ще поевтинеят към средата на ноември, когато е краят на сезона за имунизациите, обясни шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му е напълно възможно към края на идния месец, вносителите да свалят цените, за да се похарчи продуктът им. На практика залежалите количества не можели да се продават догодина, тъй като щамът се мени с месеци и стават негодни.

„Монитор": България с положителен рейтинг

България става стабилна страна, обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатско питане дали не се забавя изпълнението на стратегията „Европа 2020". Министър-председателят подплати твърдението си с новината, че японската кредитна агенция е повишила рейтинга на България от отрицателен в положителен. Премиерът разкри още една положителна вест за страната ни. Той информира, че малко преди да пристигне в парламента е подписан меморандум с най-голямата IT компания в света „Хюлет Пакард" за изграждане на неин световен логистичен център у нас.

„Монитор": Яне на прокурор за гей аферата

Похотливият Яне Янев ще бъде разследван от прокуратурата по сигнала срещу него за оказване на гей тормоз. Ако събере достатъчно доказателства за агресивния любовен подход на народния избраник, държавното обвинение може да му повдигне обвинение. Жалбата срещу сексуалните изблици на депутата насилник беше предадена в четвъртък привечер на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС, както и на НСБОП.

„Капитал": Октомврийска революция

Тази седмица премиерът Бойко Борисов се похвали, че за пръв път в пенсионната реформа се прави нещо радикално. Това е вярно само частично - национализацията наистина е радикално решение, но едва ли ще реши дори един дългосрочен проблем. Тя осигурява комфорт без стачки и е лесна, но има и недостатъци, най-същественият от които е, че е противоречи на конституцията.

Въпреки това без дискусия, точна информация и анализ на ефекта от промяната, но с комбинация от заблуждаващи подсказки и заплахи от синдикатите правителството реши да прехвърли почти половин милиард лева, натрупани в частните професионални пенсионни фондове, в солидарен фонд към Националния осигурителен институт (НОИ). Потърпевшите са много - като се започне от 232 хиляди души, които ще загубят натрупаните средно по 2000 лв. лични осигуровки, и се стигне до вредите за цялата икономика.

Както винаги решенията на ГЕРБ са предпоследни, а и има шанс все пак под заплахата от съдебни дела идеята да отпадне.

Удари под кръста

Присвояване в особено големи размери

Сега пенсиите на работещите при вредни условия на труд се плащат от НОИ. Когато те навършат пенсионна възраст, натрупаното по партидите им в професионалните фондове (ППФ) се превежда в института. От размера на тези пари обаче не зависи големината на пенсията им, защото тя се определя по формула и реално се дотира от държавата. До момента от създаването им през 2000 г. фондовете са превели около 100 млн. лв. на НОИ.

От началото на следващата година обаче те трябваше да изплащат целите пенсии. Успоредно с това реформата предвиждаше да започне да се увеличава възрастта за пенсиониране, като по този начин се намали броят на ранните пенсионери. В момента упражняващите труд от първа категория имат право да се пенсионират по-рано: 11 години за мъжете и 13 години за жените, а тези от втора категория - съответно 6 и 8 години. Под натиска на синдикатите обаче управляващите се отказаха от вдигане на възрастта. А от години е ясно и друго - че по ред причини парите в частните фондове не достигат и някои ранни пенсионери трябва да получават доста по-ниска от средната държавна пенсия.

Затова правителството трябваше да предвиди допълнително 36 млн. лв. (по изчисления на финансовото министерство) в бюджета на НОИ догодина и да даде нова отсрочка на фондовете. Управляващите обаче решиха проблема с размах, като приеха исканията на синдикатите от началото на следващата година допълнителните пенсионни осигуровки за първа и втора категория труд (съответно 12% и 7%) да влизат в нов фонд в НОИ. Сега тези средства се събират в индивидуални партиди на осигурените. Те са лични и се наследяват. Засега идеята е събраните около 500 млн. лв. също да отидат в новия фонд в НОИ, където ще са общи и ще се разпределят на солидарен принцип. Което означава само едно - национализация.

"А пред кои прозорци ще дойдат да викат миньорите, ако от 1 януари им дадем 50 лева пенсия", мотивира действията си премиерът. Но не чу всички факти по темата. А те са: По данни на самите пенсионноосигурителни дружества през 2010 г. средната пенсия от ППФ би била 178.50 лв., което е почти колкото минималната. За сравнение - средните пенсии на хората със стаж в първа и втора категория, които се покриват от НОИ, са над 460 лв. за първа и около 300 лв. за втора категория труд. Но има друг проблем - тези, които са внасяли високи осигуровки и биха взимали пенсия от частните фондове от 700 лв., при новата солидарна система ще получат 560 лв. по данни от управителя на НОИ Христина Митрева, цитирана от "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини