Ако изборите са днес: 35% ще гласуват за ГЕРБ, под 14% за БСП, а 6,8% за ДПС

Динамиката в рейтинга на Бойко Борисов се доближава до динамиката в рейтинга на Иван Костов като премиери за първите 15 месеца от управлението на правителствата им. Това е един от изводите на национално представително изследване на „Галъп интернешънъл” за политическия и икономическия индекс. Изследването е направено в периода 30 септември – 7 октомври 2010 г. Сред 1010 души на възраст над 18 години чрез лични стандартни интервюта. Данните представи Първан Симеонов от „Галъп”, предаде Фокус.

За 15 месеца от управлението на Бойко Борисов, рейтингът (одобрението и неодобрението) на премиера е спаднал от 52 до 23 %.

В първите 15 месеца на своето управление рейтингът на Иван Костов е спаднал с 16 %, от 27% на 11%. При Симеон Сакскобургготски рейтингът пада от 62% на 2 %, при Сергей Станишев – от 12% на минус 29% или с 41 % спад.

Одобрението на хората за справянето с престъпността бележи известен спад и се стабилизира на нива от 34 % одобрение. Това са твърдо положителни стойности, каза Симеонов.

46 процентни пункта е одобрението на хората за отношението на ЕС към България, на трето и четвърто място са управлението като цяло (14 %) и корупцията (13 %). Последната област на одобрение е отношенията с Русия – 6 %. На последно място е здравеопазването, което има спад от минус 37% до минус 62 %. Неодобрение има по отношение на данъците – минус 21 %, образованието – минус 24 %, селското стопанство – минус 25 %, производството – минус 28 %, цените – минус 49 %.

Ако изборите са днес, 34 – 35 % от хората посочват, че ще гласуват за ГЕРБ, за БСП – под 14 %, за ДПС – 6,8 %, за Синята коалиция – 3 %, за „Атака” – 2,9 %, сочи изследването.

„Както и в живота един човек прави впечатления само с няколко неща, по същия начин едно правителство не може да бъде харесвано за всичко и е важно да видим на какво се държи правителството на ГЕРБ. На първо място правителство създава увереност, че България стои добре международно – и при отношенията си с Русия и в ЕС. Хората отчетливо смятат, че външната политика на България е правилна. Второто, на което се крепи правителството, е борбата с престъпността и организираната престъпност”, коментира Андрей Райчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини