Погват кметове за незаконни строежи. Преглед на националния печат

„24 часа": Разпитват репортер, снимал вила на вицето

Екип на "Галерия" е разпитван два часа в Областната дирекция на МВР - София, онази вечер. Поводът - репортерът Добромир Добрев и шофьорът Юлиян Методиев снимали вилата на вътрешния министър Цветан Цветанов в костинбродското с. Шума и разпитвали съседите.

Миналата седмица вестникът пак снимал вилата и се върнали за още информация. Съседка обаче ревностно бранела имота на министъра, заплашвала, че ще звъни на тел. 112, гонила ги и накрая застанала насред улицата, за да им попречи, разказа Добрев.

Затова те минали по друга улица и си говорили с по-добронамерени съседи, които обяснили, че майката и покойният баща на Цветанов били много добри хора. (Какво каза вицето Цветанов - виж по-долу.)

Малко след като журналистите се върнали в редакцията, се появили трима цивилни полицаи, които се държали много любезно и признали, че им е "наредено от горе" да разпитат екипа. Репортерът и шофьорът се съгласили да тръгнат доброволно, за да не се стига до истерии и сцени. Там обаче научили, че има сигнал за кражба, впоследствие сигналът се променил в опит за прегазване на жена, а всъщност през цялото време ги разпитвали защо и какво са правили в Шума. Никой от разпитващите не се е представил, не е присъствал съдия, а накрая им дали да подпишат декларация, че няма да нарушават обществения ред в бъдеще.

 

„24 часа": Ще ни мъчи яка зима със сух студ или с дебели преспи

Ужас, топлото атлантическо течение Гълфстрийм, благодарение на което някои северноевропейски страни имат много по-мек климат, отколкото други държави на Стария континент, сериозно отслабвало и никак не било изключено напълно да спре. Индикации за това вече имало и сред тях бил кучешкият студ, който ни чака тази зима - щели сме да се гърчим при температури от -30 градуса.

Идела най-мразовитата зима от 1000 г. насам.

Такива стряскащи прогнози се появиха напоследък. Много климатолози обаче се ядосват на тези апокалиптични вещания.

Други искрено се смеят. Първо, на "образуването" на пряка причинно-следствена връзка между действието на Гълфстрийм и характеристиките на целокупния европейски климат. И второ - на обобщението "-30 градуса тази зима".

 

„Труд": Отечествен фронт срещу национализацията

Неофициален отечествен фронт се надигна срещу идеята на правителството за национализация на частните професионални пенсионни фондове. Одържавяването на парите се атакува и от политици, и от експерти.

Българският евродепутат Ивайло Калфин дори сезира Еврокомисията по въпроса. Калфин иска Брюксел да прецени дали тази идея не противоречи на принципа на свободната конкуренция.

Президентът Георги Първанов и лидерът на СДС Мартин Димитров заявиха, че национализацията на фондовете противоречи на конституцията. Според Международния валутен фонд трябват смели мерки в пенсионната система, за да има стабилност на държавните финанси. Идеята за национализация обаче няма да реши проблемите и всъщност е връщане назад, смятат експертите от МВФ.

 

„Труд": Кушлев запорира имоти за 1 млн. на Красьо Черничкия

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наложи обезпечителни мерки по бъдещ иск за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Красимир Георгиев от Плевен - Красьо Черния.

Стойността на иска е 1 058 956,58 лв., съобщиха от комисията. Мерките са съобразени с определение на Софийски градски съд.

Комисията започна проверка срещу Красимир Георгиев след постъпило уведомление от Софийска градска прокуратура за образувано и водено досъдебно производство. "Кушлев" констатира наличие на данни за образуване на производство за установяване на имущество.

 

„Стандарт": SEX капани за политици

Много родни политици ще бъдат атакувани със секскомпромати. Скъпо платени проститутки и сводници вече са вербувани от партиите. Някои от тях имат опит от предишни избори, обяви прокурорът Васил Миков. Той се убедил в това при разследването на варненските общински съветници Веселин и Христо Данови.

Чрез проститутки се рекетират не само политици, но и бизнесмени, полицаи и магистрати, разкри вътрешният министър Цветан Цветанов. Клиентите се заснемат със скрити камери, а записите се ползват за изнудване.

Бизнесът с платена любов за ВИП клиенти се контролира от четирима родни босове, които си делят милиони. Те командват сводници, елитни проститутки и силови бригади. Бардаците им пък са на пъпа на София, сочат данните на МВР.

„Стандарт": Бойко арбитър за частните пенсии

Премиерът Бойко Борисов ще има крайната дума и в спора дали да се национализират професионалните пенсионни фондове. Това стана ясно след вчерашната му среща с представители на частните компании. Те му предложиха нова оферта - проблемът с категорийните работници да бъде решен с отпускане на втора пенсия, а не с прехвърляне на партидите към НОИ. Борисов обяснил, че е готов да обмисли предложението.

Идеята е веднага след пенсиониране категорийните работници да започнат да получават пенсия не само от професионалния си фонд, но и от осигурителния институт. Двойните пари ще текат до навършването на записаната в закона пенсионна възраст. Така ще се избегне получаването на много малки пенсии от хората, без да се въвежда солидарен принцип, посочи Даниела Петкова от асоциацията на частните пенсионни фондове. Разчетите сочат, че въвеждането на подобен модел би струвало на осигурителния институт по няколко милиона годишно. От частните фондове заявиха, че според техните сметки това е по възможностите на НОИ.

Предложението вече получи подкрепата на работодателските организации. Национализацията може и да не се състои, има развитие, заяви изпълнителният директор на УС на КРИБ Евгений Иванов. От синдикатите и социалното министерство обаче отново се обявиха за идеята професионалните фондове да преминат под управление на НОИ от Нова година. С 14 гласа "за" и само 6 "против" управителният съвет на института одобри проекта за нов Кодекс за социално осигуряване.

„Монитор": Изнудват с проститутки политици и магистрати

Елитни проститутки са изнудвали с компромати известни наши политици, бизнесмени, прокурори и полицаи. Това стана ясно вчера от изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, който откри конференция за сексуалната експлоатация. Източници на „Монитор" разкриха, че компаньонките, които били изпращани на влиятелни мъже, са събирали информация за бизнеса, срещите и обкръжението на клиентите си, след което докладвали наученото на своите сводници. Повечето от бизнесмените обичали да се хвалят какви връзки имат и кого познават, за да впечатлят момичетата. Тази информация старателно се записвала и по-късно се използвала като компромат.

„Монитор": Наливат още 250 млн. европари в метрото

250 млн. евро от оперативна програма „Транспорт" ще бъдат пренасочени за изграждане на софийското метро. Досега парите бяха предвидени за строеж на магистрали и за инвестиции в железопътна инфраструктура.

„Софийското метро е най-бързо движещият се проект по оперативна програма „Транспорт", заедно с магистрала "Тракия". Прехвърляме парите заради добрата проектна готовност и възможността те да бъдат усвоени в този програмен период", обясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев вчера.

Около 120 млн. евро ще отидат за закупуване на метровлакове а останалите - за изграждане на участъците от „Обеля" до надлез „Надежда" и от „Младост" до „Цариградско шосе", уточни зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. В момента двете отсечки се строят със заем от Европейската инвестиционна банка, който трябва да покрие българското съфинансиране по проекта.

Предстои да обявим обществена поръчка за закупуването на 18 метровлака, които ще бъдат пуснати в експлоатация по втория метродиаметър от „Надежда" до „Лозенец", обясни пред „Монитор" шефът на общинското предприятие „Метрополитен" Стоян Братоев. Очаква се трасето да бъде завършено през есента на 2012 г.

„Монитор": Погват кметове за незаконни строежи

Ще искаме промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предвиждащи наказания за кметове, допуснали изграждането на незаконни обекти. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 44-тата поправка на закона ще бъде внесена за съгласуване в правителството до края на годината. С нея ще се разпишат точно и отговорностите на всички, имащи отношение към строителството и ще се премахнат  възможностите за прехвърлянето на топката между общините, ДНСК и областните управи, уточни строителният министър.

МРРБ и екоминистерството започват проверки за незаконни строежи около 50 язовира в страната, съобщи още Плевнелиев. Той посочи, че през 2009-2010 година ДНСК е издала 1600 заповеди за премахване на незаконни постройки. Във връзка с незаконните къщи край язовир „Ивайловград" има издадени 83 акта и в момента се очаква една част от тях да бъдат обжалвани, добави министърът. Издадени са и 36 акта за забрана за ползване на незаконните имоти, поясни Плевнелиев.

В чашката на язовира има 45 къщи на земя, която е държавна собственост, което е тотална наглост, каза още строителният министър.

 

„Дневник": Национализацията на лични пенсии: Пред нов обрат

Правителството може и да се откаже от идеята си да национализира лични пенсии на работещите тежки професии. Това споделиха днес представители на пенсионните дружества след среща с премиера. Те обясниха, че Бойко Борисов ще реши днес дали професионалните фондове да бъдат закрити и активите им прехвърлени към НОИ.

Очакваше се утре сутрин тристранният съвет да обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а веднага след това на редовното правителствено заседание те да бъдат гласувани. Тази вечер обаче от пресцентъра на МС обявиха, че срещата със социалните партньори се отлага, а КСО няма да бъде в дневния ред на кабинета. Причината - нужда от повече време за финализиране на поправките. Какъв ще е окончателният им вариант обаче вече не е ясно.

Премиерът не коментира ще има ли обрат в категоричната му позиция от последните седем дни. Вероятността Борисов да преосмисли национализирането на индивидуалните партиди се засили и заради становището на МВФ, който също отрече идеята.

„Сега": Кабинетът на Борисов настигна по корупция тройната коалиция

Само за година и половина управление сегашната власт достигна корупционните нива при тройната коалиция. Според обявения вчера световен Индекс за възприятие на корупцията България е станала по-корумпирана в сравнение с миналата година. Проучването се прави от международната организация "Трансперънси интернешънъл" и се взема предвид от инвеститори, политици и дипломати.

За година корупционният индекс на България пада от 3.8 на 3.6. Това е най-лошото ниво, достигнато от тройната коалиция през 2008 г. По-негативен този показател е бил единствено в средата на управлението на Иван Костов - 2.9 и 3.3. Колкото по-близо до нула е индексът на дадена държава, за толкова по-корумпирана се счита тя. Според методиката на "Трансперънси интернешънъл", когато индексът е под 5, са налице сериозни корупционни практики в публичния сектор и администрацията. За целите на изследването се ползват по няколко независими източника, между които проучвания на Световната банка, "Фрийдъм хаус", Световния икономически форум и др.

 

„Дума": Цветанов арестува вече и журналисти

Полицаи нахлуха миналата вечер в редакцията на в. "Галерия" и арестуваха репортер и шофьор на изданието. Причината бе, че двамата са правили повторен репортаж в с. Шума, където е една от луксозните къщи на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Часове след като Добромир Добрев и Юлиан Методиев посетили селото, в редакцията на "Галерия" влезли трима цивилни полицаи и поискали да отведат двамата журналисти за разпит, разказа на специална пресконференция главният редактор на вестника Кристина Патрашкова. Тя не скри възмущението си от факта, че от МВР така и не са им обяснили защо двамата са задържани. Първо версията е била, че се разследва грабеж в селото, последвало обяснение, че мъжете са се опитали да прегазят жена, а накрая Цветан Цветанов обяви пред медиите, че колата, която са шофирали, е собственост на криминално проявен.

Светкавично от прокуратурата са образували и дело срещу неизвестен извършител. Никой обаче не е дал обяснение дали репортерът и шофьорът са заподозрени или свидетили по разследването. Нито един от следователите и полицаите, присъствали на разпита, не се е представил.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини