Закриват БАН. Преглед на националния печат

„Труд": Мастита измамничка спипана с двама в акция Схемите

Специализирана полицейска операция под кодовото име „Схемите" стартира на територията на Разград, съобщиха от МВР.
Акцията е реализирана от Главна дирекция „Криминална полиция", НАП и Областна дирекция на полицията - Разград. Тя е в първоначален етап.
Целта е пресичане на незаконна търговска дейност със земеделска продукция и в частност зърно, изпълнявана чрез фиктивни фирми на поставени лица.
Към момента са задържани трима души. Обискирани са домашни адреси, както и офиса на счетоводна фирма, уточни вътрешният министър Цветан Цветанов.
Обект на разследването е дейността на фирма, регистрирана на криминално проявено лице, която се е явявала фиктивна на пазара. Изкупувала е чрез изплащане в брой зърно в големи количества, което след това е препродавано на големи производители на зърно. Фирмата е използвала документи с невярно съдържание и не е заплащала дължимото ДДС. По този начин се е постигало т.нар. изкривяване на действителния зърнен пазар.

„Стандарт": Станишев се смя на делото си

Бившият премиер Сергей Станишев е поискал прекратяване на делото срещу него поради липса на доказателства. Лидерът на БСП се яви в Националната следствена служба вчера, за да се запознае с материалите по разследването. Той е обвинен, че като премиер е изгубил 7 секретни доклада от Министерския съвет - три от ДАНС, два от МВР и по един от министъра на отбраната и от НАТО.
Над някои от документите се смях от сърце, коментира Станишев, след като престоя над 2 часа в Националната следствена служба. Той допълни, че ако се стигне до съдебен процес, той и защитата му ще поискат да се гледа при открити врати.

„Дума": Закриват БАН

В сряда в Министерския съвет ще бъде внесен проект за промени в Закона за БАН, според които национален център за наука повече няма да съществува, а институтите ще се поделят между министерства и вузове. Това стана ясно от думите на шефката на парламента Цецка Цачева пред форум за висшето образование в Софийския университет вчера.
Институти, които работят за държавата, като тези по метеорология и за земетръсите, ще преминат към министерства, а останалите - към вузове, каза вчера сутринта пред БТВ и премиерът Бойко Борисов. Миналата седмица просветният министър Сергей Игнатов заяви пред делегация на БАН след протеста на академията, че няма нищо вярно в слуховете за подготвяно разформироване на БАН. Новият закон, с който се ликвидира академията като национален научен център, не е обявяван пред учените, не е обсъждан с ректорите. Според запознати автор на проекта е върлият враг на БАН Евгений Дайнов. А моделът е от ликвидирането на академията на науките в Грузия, в което е участвал активно Симеон Дянков.

„Стандарт": Несебър на абордаж

Затворници взеха на абордаж Несебър. Те бяха докарани по море с катери, за да бутат незаконни сгради в Стария град. Това се наложи, защото барикада от автомобили спря още през нощта багерите, пратени от строителния надзор. В старата част зад провлака са надстроени незаконни етажи, заради които Несебър бе на косъм от изхвърляне от защитените зони на ЮНЕСКО. Общинарите се опитаха с паяци да отворят път, но няколко несебърци легнаха пред машините. Четирима бяха прибрани в ареста, но по-късно освободени. Строителните инспектори изненадаха протестиращите с десант на пандизчии. Те успяха да съборят два магазина под охраната на полиция. В същото време местните общинари проведоха заседание на открито и отложиха акцията, докато съдът не се произнесе по внесените от собствениците жалби срещу събарянето.

„24 Часа": Осъдиха брат Галев

Ангел Христов, който е изрекъл директно думите „идиоти" и „циркаджии" по време на предаване по местна кабелна телевизия, е признат за виновен от Дупнишкия районен съд.
Днес излезе присъдата по делото за обида срещу братя Галеви.
За невиновен е признат Пламен Галев.
Ангел Христов трябва да заплати глоба от 4500 лева, както и разноските по делото - около 300 лева. Той трябва да изплати и по 2000 лева на тъжителите по гражданските искове.

„Новинар": Бургас е най-добрият град за живеене

Бургас бе определен за най-добрия град за живеене в България за 2010 г. В проучването, организирано за четвърта поредна година от Дарик радио и в. „24 часа", участваха 27 града, които бяха оценявани по 25 критерия. Бургас получи максимум точки в областите - инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, детски градини, култура, безработица, чужди инвестиции и др.
Градът спечели първото място след оспорвана борба с Варна и Благоевград. Четвърта в класацията се подреди София, избрана за град с най-добрите условия за бизнес. С призове се сдобиха и Смолян и Велико Търново. Първият бе определен за най-зелен, а вторият за най-красив град в страната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини