Всеки шести българин тъне в мизерия

Всеки шести българин живее не само бедно, а направо мизерно. Това сочат данни от изследване на КНСБ, представено днес от лидера на синдиката Пламен Димитров, предадед АСН.

1 102 500 души в България живеят с под 211 лв. месечно - колкото е официално определеният у нас праг на бедността. Средно това прави 3 хиляди домакинства, или почти 15% от българите.

В това число обаче влизат не само безработни, социално слаби или получаващи дъното на пенсиите. Практически всеки, който се разписва на минимална работна заплата от 240 лв., също пада под 211 след социални и данъчни удръжки. В тази категория са поне 125 хиляди души, уточниха от КНСБ.

Разчетите на синдикатите сочат, че средната за страната заплата за третото тримесечие на тази година са скочили с 9,4% в сравнение със същия период на миналата година. Доходите обаче не се повишават реално - средствата за заплати просто се разпределят между много по-малко хора, обясни Пламен Димитров. От юли до септември тази година броят на наетите лица е намалял със 158 649 човека в сравнение с миналата година по същото време. 312 хиляди по-малко заети пък отчита статистиката за тази година в сравнение с 2008 г.

В това число не се включват излезлите в пенсия или в майчинство. По-голямата част от загубилите препитанието си заради кризата хора са поели да изкарват хляба си в чужбина или са минали в сивия сектор.

Най-добре платени у нас продължават да бъдат IT специалистите и свързаните сектори. Със 7,6% са скочили и заплатите на еколозите и работещите в сферата на управлението на води и отпадъци. Между 8,6 и 16,6 на сто пък са скочили възнагражденията на заетите във финансите, застраховките и недвижимите имоти. Фармацевти и спецове по дървообработване и хартия също се разписват на по-високи надници.

На растеж на доходите обаче се радват едва 170 хиляди от работещите у нас, посочи Димитров.

Секирата е не само за хората и заплатите, но и за финансовите поощрения. Фирмите са с орязани наполовина бонусите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини