София и Пловдив почетоха харманлийското домашно вино

Веско Иванов с голямата награда-225 литрова каца

Гости от Смолян и Пловдив дойдоха да отпият от харманлийското червено вино на днешния празник в местността "Казала" край града на Белоногата. Местните винопроизводители днес празнуваха майсторлъка на домашното вино и чалъмите на всеки стопанин да го направи пивко за гости от всички краища на България. На много от тях, силната и тръпчива харманлийска напитка не понесе и те скоропостижно се озапътиха към родните си местта с предварително ангажирани шофьори.

Над 30 винопроизводители се похвалиха с домашното си вино в местността „Казала“. Дългогодишни винари дегустираха производството на колегите си и обменяха опит за производство на качествено вино. Тазгодишната мода бе вино с преобладаващо мерло. Имаше и стопани, които бяха произвели еликсир само от този сорт. Обясняваха, че това е вино без грозде.

На традиционния празник, организиран от община Харманли, винопроизводителя Никола Зайчев и клуб Възрожденец, бяха връчени няколко награди. За най-добър винар, за най елегантен пияч и за най-добър певец/след няколко чаши вино/. След кървава схватка във всички категории победител стана Веско Иванов в категория топ-винар. Той отнесе голямата награда-225 литрова каца. Пак той с Аресен Малев от Смолян се проявиха като най-елегантни и качествени пиячи на червено вино, а Светлана Желязкова удави аудиторията с трелите на своя глас, изпълняваш традиционни песни от рода на „Бяло бяло вино, що не си червено“.

50-литрово буре и 20 броя лозички от специални сортове бяха наградите за подгласниците. Подробности в картина в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Професионални дегустатори определяха качеството на виното
Жените се проявиха като познавачки
..мъжете като дегустатори

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини