Падат спешните кабинети в малките общини

Досега лекари от Свиленград обслужваха кабинета в Любимец

3-те спешни кабинета в Любимец, Тополовград и Ивайловград вероятно ще бъдат закрити след Нова година. За тях не е предвидено финансиране. Това потвърди шефката на регионалният център по спешна медицинска помощ /ЦСМП/ д-р Петя Радева. Как ще се осъществява спешната помощ в тези общини, не е ясно. Вероятно ще пътуват линейки от другите градове. От друга страна обаче, министър Константинов нареди на линейките да се освободят от несвойствени дейности, сред които попада дори и транспорта на нуждаещи се от хемодиализа. Целта е свиване на разходите, за да се поберат Центровете в бюджета догодина. Той е с около 50% по малък.

„Вече предадохме задълженията си по хемодиализата на областната болница. Дадохме им дори една от нашите линейки“ допълни д-р Радева. За спешните кабинети обаче нямаше никаква информация как или какво ще ги замени и дали въобще ще бъдат заменяни или просто се закриват.

Спешните кабинети се въведоха през февруари тази година на мястото на закрити болници. Още при въвеждането им обаче, лекари изразиха съмнение че системата ще оцелее. Въпреки щедрия „надник“ от 100 лв на смяна, почти нямаше желаещи да осъществяват дежурство. Налагаше се трите града да бъдат покривани с медици от Свиленград, Харманли и Хасково. Освен неудобството от постоянните пътувания и 12-часовите допълнителни смени, лекарите научиха че и парите всъщност са по-малко. 100-те лева се добавят към заплататаи след удържането на данъци и осигуровки, се редуцираха до към 70.

Накрая и възложителите/ министерството на здравеопазването/ и изпълнителите/лекарите/ бяха недоволни от резултатите. Няма данни какво е мнението на хората от Ивайловград, Любимец и Тополовград. Вероятно никой не ги е и питал.

Г.Христов

Само линейките отличаваха бившата болница от поредния паметник в Здравеопазването
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини