Хепатитът тръшна още 53-ма в Стара Загора

53-ма души, болни от хепатит А, са постъпили в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора през вчерашния ден. Така броят на заболелите вече надхвърля 200 души.

Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Николай Колев. В болницата вече са освободени няколко отделения, за да се приемат болните. „Нямам капацитет. Блокирах работата и днес освободих и белодробното отделение, за да може да обгрижим всички болни. Вчера се напълни цяло отделение и ние нямаме вече къде да настаняваме болните”, каза директорът на болницата, предаде Фокус.

По думите му - според РИОКОЗ в Стара Загора няма епидемия, а има епидемиологично разпространение на заболяването. „За мен това си е епидемиологичен взрив. Стара постановка е обявяването на епидемия при отчитане на броя на болните на 1000 души заболели.

Единственото инфекциозно отделение е в нашата болница и то е с 40 легла, а пациентите са ни над 200 души. Болшинството заболели са от града, има единични случаи от Казанлък, Гълъбово като сред болните няма роми”, каза още той.

Според него - трябва да има общ момент между тези хора като това може да е храната или водата. „Не знам толкова време как не може да се установи източникът на заразата. Има засегнати интелигентни хора - учители, ученици, вече и лекари, среден медицински персонал”, обясни още той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини