666 аут от ДАНС за 2 г. Преглед на националния печат

„24 часа": 666 аут от ДАНС за 2 г.

Фаталните като дяволското число 666 агенти на ДАНС  са освободени от длъжност през последните две години.

Нито един от тях обаче не е бил уволнен заради изтичане на информация, съобщи агенцията вчера в отговор на запитванеот в. "24 часа".

В справката се казва още, че само двама служители са били уволнени дисциплинарно за тези 24 месеца. Основната причина за големите съкращения било драстичното орязване на бюджета на ДАНС заради финансовата криза.

245 души са отстранени заради структурната реформа през 2009 г. Миналата година са напуснали общо 373-ма агенти, включително и пенсионираните.

По собствено желание през 2009 г. си отиват 27 души, а през 2010 г. - 48. Миналата година обаче се активизирали кандидатите да станат агенти - над 300 души. Бюджетът на ДАНС обаче през 2010 г. е паднал с 30 млн. лв и се налагат още съкращения.

 

„24 часа": Цветанов, Дянков и Танов: Няма да се женим!

Двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов и шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов се събраха в митницата в Гоце Делчев и демонстрираха уважение помежду си.

Тримата дойдоха да проверят заловените на пункта 3 тира с 12 млн. къса цигари. Виж видео в галерията.

Те не отрекоха, че сутринта са говорили с Бойко Борисов, но отказаха да съобщят дали той ги е накарал да се появят вкупом пред медиите.

"Заловеното количество цигари е много голямо и затова си струваше да сме заедно тримата. Аз пътувах към Гоце Делчев, минах през Банско и взех Цветанов, където почиваше, обясни Симеон Дянков.

МВР шефът отказа да коментира изнесените СРС, защото не се знаело кой е източникът и дали въобще е имало такива разговори. Танов пък обясни, че за него няма скандал.

"Не съм обвинявал Цветанов. Ние след малко пак можем да спорим по разни въпроси, свързани с работата. Това обаче не е важно. Важни са резултатите и те се виждат в цифрите. Цветанов не ме е натискал за никакви фирми, обясни митническият шеф.

Той уточни, че в споменатите в СРС-тата фирми има образувани производства срещу тях. Срещу "Лукойл" имало образувано производство за спестен ДДС, но те са платили 12 млн. и сега течал съдебен спор за размера на лихвите. Имало и проблем с оцветено гориво, с което са заредени детски градини, и от него били събрани 300 000 лв. допълнителен акциз.

"Няма да се женим. Събрали сме се всеки да си върши работата и да има общ положителен резултат", вкупом казаха тримата.

 

„Труд": Диетичният хляб вапцан с утайка от кафе

Диетичните хлябове на българския пазар нямат нищо общо с наименованието си. В тях има високо съдържание на остатъчна пепел, което може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе.

Това са показали тестове, проведени в лаборатория на SGS във Варна, извършени по поръчка на асоциацията "Активни потребители".

Според резултатите от лабораторните анализи на 12 вида произволно избрани опаковки с диетичен хляб от различни производители информацията на етикетите за тяхната калорична стойност, съдържанието на фибри, сол и захари изобщо не съответства на действителността, казаха от асоциацията.

От Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители предпочетоха да не коментират резултатите от лабораторните анализи с мотива, че първо искат да се запознаят с тях. Част от изследваните продукти са произведени от техни членове. Вчера те решиха да не реагират с публични изявления.

Сред най-фрапиращите резултати от теста е този, че хляб, обявен на етикета като продукт "за диабетици", се оказва, че съдържа най-висок процент захари от всички изследвани - 6,6%. В същото време на етикета му пишело, че не съдържа захар.

Наличие на захари е било установено и във всички останали 11 изследвани продукта, като при тях те варират от 2,18 до 5,76 на сто.

Във всичките 12 продукта съдържанието на пепел (което говори за добавки като утайка от кафе) е между 0,99% и 2,41%. Най-високо е било нейното съдържание отново в хляба за диабетици. Тези добавки имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба, уточняват от "Активни потребители" и SGS.

 

„Труд": Хепатитът стигна София, ваксините изчезнаха

Няма ваксини срещу хепатит А. Това показа проверка на "Труд" по аптеките. Потвърдиха го и двете фирми, производители на важните имунизации.

В същото време заразата достигна столицата. Четирима пациенти лежат в Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. Началникът на звеното доц. Камен Плочев вече изпразва етажи, за да е готов за новите случаи.

Хепатит А има в 9 области в страната, стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ). Експертите му обясниха, че най-много случаи има в Стара Загора, Хасково и Пловдив, а в други 6 области като Сливен случаите били единични. През тази година страната навлиза в цикъл на по-висока заболеваемост, затова в следващите 3-4 седмици на места ще има повече случаи, казаха още от МЗ.

Една от фирмите производители обеща да осигури ваксини през идната седмица, а другата- до края на месеца.

„Стандарт": Житото изнесено

Хамбарите ни са празни. Алчни търговци изнесоха житото, алармираха мелничари. 1,214 млн. тона пшеница са натоварени на кораби само през пристанище Варна, съобщи шефът му капитан Данаил Папазов. За да няма сътресения на пазара, продаденото зад граница жито трябва да е не повече от 490 000 тона, сочат разчетите на земеделското министерство. Според тях мелничарите разполагат с жито за още три месеца. След това ще разчитаме на внос. Някои от фурните и мелниците вече купуват скъпо жито от чужбина за над 500 лв. за тон. Това предизвиква лавина с цените не само на хляба, млякото и месото, но дори и на кожените изделия. В същото време печалбата на зърнените търговци е поне 100%. През лятото те изкупиха от стопаните житото по 200 лв., а после го продадоха поне по 400. При пазарна икономика не може да има държавен контрол. Но може би е нужна регулация, поне за пшеницата.

„Стандарт": Банани вместо вафли в училище

Банани, ябълки и портокали ще сменят вафлите в автоматите. Така училищните директори ще имат зелена улица да инсталират "плодови" машинки в школата. Обикновените апарати, които предлагат сладки лакомства, са неприложими, тъй като висококалоричните храни в школата са табу. Новите условия за здравословно хранене тръгват от 1 април. Оттогава в школските столове ще се готви по нов рецептурник, който влиза в сила със заповед на здравния министър. В новата книжка, изготвена от специалисти по храненето, са залегнали рецепти, които да накарат децата да хапват топла храна през деня. Например италиански спагети с разнообразни зеленчукови сосове, тънки пици с непресована шунка, дори пици с риба. Застъпени са и диетични бюреци с богата плънка - ябълка, тиква или праз.

Машините за ябълки и банани са много удобни, защото учениците по всяко време ще могат да се освежат с плод според вкуса си, коментира за "Стандарт" проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. Разполагаме с автомати, в които могат да се заредят пакетирани плодове, отбелязаха от голяма фирма за вендинг апарати. Неудобството при свежите плодове е, че те трябва да се зареждат всеки ден или през ден, затова засега желаещите не са много. Модата при младото поколение обаче да не трупа излишни килограми по всяка вероятност ще наложи автоматите в школата да могат да предлагат и пресни ядки, мюсли, млечни десерти. Бих поставила такава машина, сподели Лилия Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства в София. В школото няма възможност за бюфет и стол и учениците тичат да си купят нещо за хапване от близките магазини.

„Монитор": Мамят с диетичен хляб менте

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на 12 популярни марки диетичен хляб, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това установиха тестове на асоциация „Активни потребители", проведени в лабораторията на SGS. Енергийни стойности, изписани на етикетите на изследваните продукти, не отговарят на реалните показатели. Освен това посоченото съдържание на влакнини в етикетите е далеч от обявеното. Доказаното количество фибри в изследваните самуни е 1,02 грама фибри на 100 г. За сравнение средното съдържание при подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 г, или 5 пъти по-високо.

„Монитор": 150 юнаци извиха хоро в ледените води на Тунджа

Над 150 мъже извиха здраво хоро навръх Богоявление в ледените води на река Тунджа в Калофер под звуците на черковните камбани. Традицията мъже да пеят и да играят хоро в реката на зазоряване датира от стотици години. Подготовката за празника започнала дни преди 6 януари, разказа кметицата на Калофер София Димитрова. В деня преди хорото мъжете от градчето се събрали и направили бент на реката. Така спрели буйните й води, а самите те започнали да се подгряват също 24 часа преди празника.

„Монитор": Детето на милениума тъне в мизерия

Без подаръци за Коледа и за рождения ден на 1 януари. Животът на 11-годишното дете на новия век - Милен Чакъров, е повече от суров. Родил се като Веселин в първата минута на милениума и станал бебето на 2000 година. 11 години по-късно петчленната фамилия живее в село Царимир край Пловдив и се издържа само със 105 лева детски надбавки. Родителите на Милен твърдят, че нямат никакви други доходи.

В първите дни на 2000 година политици се надпреварвали да се снимат пред медиите  със 17-годишната му майка Красимира. Тя родила момченцето си на свещи в новогодишната нощ в пловдивска болница. Токът спрял, но раждането минало без усложнения. Красимира първо решила да остави бебето в приют. Тогавашният кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков станал кръстник на Веселин и убедил майката да не зарязва детето.

 

„Дневник": Ефектът "Биг брадър" в правителството

Всички действащи министри са потенциално заподозрени извършители на тежки престъпления. Те обаче с готовност приемат тази роля, както и да бъдат постоянно подслушвани. Премиерът иска членовете на кабинета му да са скарани, да се мразят, за да не правят завери помежду си. Което не му пречи да ги изпраща да позират пред медиите усмихнати, рамо до рамо.

Такава картина рисува вторият ден от скандала с участието на двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков, директора на митниците Ваньо Танов и зам. финансовия министър Владислав Горанов. И днес никой не отрече автентичността на разговорите между Танов, Дянков и Горанов, аудиозаписи от които бяха разпространени в сряда от близкия до бившия служител на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия".

Днес ред министри - Николай Младенов, Мирослав Найденов, Росен Плевнелиев и Александър Цветков например, обявиха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани от специалните служби. Премиерът Борисов намира това за нормална практика и за единствения начин да контролира екипа си.

 

„Сега": Властта превърна скандала с подслушването във водевил

Ден след огласяването на подслушаните телефонни разговори, които потвърдиха сериозния конфликт в кабинета заради политически чадър над контрабандата, главните действащи лица обединиха усилия да замажат скандала. Премиерът защити подслушването като здравословно за работата на министрите, скараните вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов и шефът на митниците Ваньо Танов си направиха семейна снимка на фона на контрабандни цигари в Гоце Делчев, а фирмите, описани в разговорите като нарушителки, започнаха да се издължават на хазната. Прокуратурата пък обяви, че няма да разследва скандалното съдържание на разговорите, а само откъде са изтекли.

Контраофанзивата започна рано сутринта, когато премиерът Борисов се яви в Нова телевизия и Би Ти Ви, за да разясни възгледите си за подслушването и отношенията между подчинените си. "Искам моите министри да са в напрегнати отношения, не съм ядосан, че двамата вицепремиери са се хванали за гушата. Не искам да се обичат, искам да се карат, да се мразят, за да си гледат работата. Радвам се, че има такива СРС-та, и съм знаел, че ги има, и не съм ги предупредил", отсече Борисов.

 

„Дума": Свиват уроците в гимназията

Намаляване наполовина на натовареността на учениците в средния курс ще бъде заложено в новия Закон за средното образование. Това изненадващо съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов. По думите му проектът трябва да бъде внесен в парламента след два месеца. Целта е съотношението между нов и стар материал да бъде 60 на 40, което означавало, че учениците ще имат повече време да усвоят всяко ново знание.

Ще бъде оптимизиран и материалът, който ще се изучава в различните класове, допълни Игнатов. Вече били сформирани групи, които се занимават с промяна на държавните образователни изисквания, за да може да има съвършено нови стандарти, каза още министърът. Проектозаконът ще бъде внесен в парламента, след като бъде синхронизиран с Брюксел, отбеляза още Сергей Игнатов.

Според министъра децата са изключително натоварени. Най-големият проблем на българските деца е, че в момента нямат време да мислят, да играят и да общуват, коментира Игнатов. Те трябвало да добиват знания чрез интерактивни методи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини