Без паника заради хепатит А

Въпреки че броят на болните от хепатит А продължава да нараства, националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова заяви пред БГНЕС, че няма причина за паника.

"Това е нещо, с което се сблъскваме през няколко години в България от край време. Скоро ще се появят ваксини по аптеките. До момента хората просто не са се ваксинирали и повечето аптеки нямат в наличност ваксини, които са най-ефективната мярка за предпазване от хепатит А. Веднъж взета ваксината осигурява защита на човек за цял живот.Хората не бива да се притесняват, защото тази епидемия ще отмине както всички други. Но след няколко години пак ще има, защото това просто е особеност на нашия географски регион. Така че може би даже е за добро тази епидемия, за да се подсетим отново, че имаме възможност да се предпазваме, използвайки ваксини и повишавайки обществената хигиена", каза специалистът.

Към момента най-засегнати райони с най-много болни са Хасково и Стара Загора.

Нарастване има и на броя болни в Пловдив. Получена е информация и за епидемия в Кърджали.

От хепатит А заболяват предимно млади хора на възраст от 15 до 40 години. Може би защото при тях ясно си личи пожълтяването, се създават повече притеснения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини