200 хил. българи на работа при мутри. Преглед на националния печат

„24 часа": "Белнейски" - най-скъпото дело у нас

Над 100 000 лв. струва разследването на убийствата на сестрите Росица и Христина Белнейски. В разходите по делото не са включени обаче парите за близо 400 ДНК експертизи, направени в лабораторията на МВР, научи "24 часа".

Така обвинителният акт срещу Лазар Колев за зверството, който бе внесен в съда преди дни, се оказва най-скъпият в България. Досега най-много пари били дадени за разследването на убийството на Андрей Луканов, следвано от делото за срутената сграда на ул. "Алабин" в София. Но заедно с разходите за 400-те ДНК експертизи делото "Белнейски" изскача далече напред.

Според 35-те тома доказателства Колев качил в колата си момичетата, но оставил по-малката при свой познат, а голямата изнасилил брутално в автомобила. Когато потеглил, Росица скочила и ударила главата си, рукнала кръв. Понеже още дишала, Лазар я удушил и я скрил в багажника. Върнал се за Христина, качил и нея в колата. Преди да я убие, я изнасилил в местността Грамадите и захвърлил там и двете тела.

 

„24 часа": Колите слизат под Лъвов мост заедно с метрото след 2 г.

Колите ще минават под Лъвов мост още в края на септември 2012 г., когато ще бъде пуснат вторият лъч на метрото. Изграждането на кръстовището на две нива трябва да почне до месеци, а обектът е заложен в списъка за строителство към проектобюджета. Столичната община обаче няма да го прави със собствени средства, а с пари от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

"Готови сме с идейния проект. Очакваме банката да одобри окончателно новите обекти до края на месеца. Ако отговорът е положителен, строителството може да започне до края на годината", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Според прогнозите транспортният възел, който ще отпуши кръстовището и ще свали движението на нивото на р. Владайска, ще струва 26 млн. лв.

През тази година трябва да бъде построено и продължението на бул. "Андрей Сахаров" в Младост, което също ще се финансира със заема. В списъка на обектите за строителство са изграждането на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и нов надлез по ул. "Адам Мицкевич".

1,2 млн. лв. са заложени за свързването на новата спортна зала сбул. "Цариградско шосе" в района на 4-и километър. През тази година ще бъдат пуснати и чисто новите булеварди "Ломско шосе" и "Черни връх", които се ремонтират заради метрото. 4,5 млн. лв. пък са предвидени за разширяване на кръстовища и малки транспортни решения за облекчаване на трафика.

 

„Труд": ГЕРБ - 22 %, БСП - 11 %, ако изборите бяха днес

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, управляващата партия ГЕРБ ще бъде подкрепена от 22 процента от гласуващите. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение в края на четвъртата година от членството на България в Европейския съюз, направено от агенция АССА-М.

БСП печели подкрепата на 11 % от анкетираните, ДПС - на 5 %, "Атака" - на 3,1 %, СДС - на 2,1 %, ДСБ - на 1,7 %. Опцията „няма да гласувам" са избрали 50 %.

Анкетираните са на възраст 18 - 60 години.

За сравнение преди година подкрепа за ГЕРБ са изказали 31 %, за БСП - 11 %, за ДПС - 5,1 %, за "Атака" - 3,9 %, за СДС - 2,1 %, ДСБ - 1,5 %.

На друг въпрос в проучването - увеличава или намалява доверието към ГЕРБ през декември 2010 г. 49 % са посочили, че доверието намалява. Отговор "остава същото ниско доверие" са дали 10 %, а "остава същото високо доверие" - 25 %.

Сегашната криза в България е тежка и ни връща много назад. Това смятат 66 % от участвалите в проучването. За сравнение през декември 2009 г. така са смятали 56 % от анкетираните.

 

„Труд": Експерти по недвижими имоти: Инвестирайте в ниви

Земеделската земя ще е хитът за инвестиции през 2011 г., смятат експерти. Цените на всички категории недвижими имоти са на неколкогодишно дъно, но търсенето на ниви е огромно - от наши и чужди производители, от инвестиционни фондове, спекуланти, дори от Световната банка.

Апартамент в центъра на София също е разумна инвестиция.

Поради очакванията за икономически ръст, по-ниски лихви и инфлация нараства и интересът към акциите. След като последните две години борсите на развитите пазари донесоха прилична доходност, сега инвеститорите се насочват към развиващите се пазари - Централна и Източна Европа, Бразилия, Индия и други.

 

„Стандарт": 4 звезди за продан

Многозвездни хотели и луксозни кръчми са сложени на тезгяха. Комплекс за 16 млн. долара в Пампорово, цялата верига от ресторанти за бързо хранене "Ola" в София и винарна в Разград са сред най-впечатляващите оферти в международния сайт "Бизнес за продан". За разлика от 2009-а, когато пазарът бе залят предимно от малки мотели и къщи за гости, сега на преден план излиза бизнес за милиони. Големите хотели, барове и ресторанти са сред най-тежко ударените от кризата през миналата година, коментират брокери. Натиснати от кредити и борчове собственици са принудени да продават на всяка цена. Купувачи обаче трудно се намират. Най-големи надежди се възлагат на заможни руснаци, които искат да стъпят в Евросъюза чрез сделка у нас.

 

„Стандарт": Търсят бизнесмени за кметове по морето

Бизнесмени се стягат да атакуват местните избори през октомври. В кризата партиите планират да заменят политкадрите с топмениджъри в битката край морето.

Първи в новата тенденция се ориентираха от управляващите с кандидатурата си за Варна. Младият и енергичен кандидат, който от ГЕРБ поискаха за Варна, вероятно ще е управителят на "Грандхотел Варна" Иван Портних, научи "Стандарт". Портних бе обявен за мениджър номер едно в хотелиерството през миналата 2010 г. В морската столица се завъртя и слухът, че от ГЕРБ преговарят със сегашния кмет Кирил Йорданов за още един мандат. Управляващите остро отрекоха твърдението.

Партията на бизнеса "Глас" също подкрепя ГЕРБ край морето. Политическа сила "Нашият град" пък обърна гръб на червените и отскоро симпатизира на управляващото мнозинство. Оттам още умуват дали да издигнат свой кандидат за кмет. Ако се решат да влязат в директния сблъсък за градоначалник, вероятно ще заложат на сегашния районен управник на кв. "Владислав Варненчик" Добромир Джиков.

„Монитор": Таксиджията джигит само с 300 лв. глоба

Простреляният таксиджия Емил Денев, който след сбиване на пътя, се оказа, че има 62 акта и минус 128 контролни точки, ще бъде глобен само с 300 лв. Според закона КАТ няма право да отнеме книжката му, въпреки многото нарушения и неплатените глоби, обясниха пътни полицаи.

Куриозният случай с Денев стана известен, след като преди два дни мъжът се сби с лекар от МВР болницата и беше прострелян на кръстовище в центъра на София.

Екшънът станал, след като бял "Фолксваген Поло" спрял на червен светофар. Застигнало го жълто такси "Хюндай", зад волана на което бил Денев. Шофьорът му слязъл и на тротоара и се сбил с мъжа от полото. Шофьорката на бялата кола изскочила да ги разтървава. Получила обаче тежък удар и паднала на земята.

„Монитор": Роми от гетата строят нови къщи на кредит

Кредити за построяване на къщи да бъдат отпускани на роми от софийските гета. Такава идея се обсъжда в Столична община, научи „Монитор". Заемите ще се дават на живеещите от години в София ромски семейства, които в момента обитават незаконни бараки. Идеята е с парите да се построят нови къщи, а сегашните паянтови постройки да бъдат разрушени.

Общината ще осигури терени и проекти за новите жилища. За някои от гетата вече има предварителни скици. Разглеждат се няколко варианта за терени, но все още няма окончателно решение, каза главният архитект на столицата Петър Диков. Според шефа на дирекция „Контрол по строителството" в общината Влади Калинов става дума за територии в близост до гетата които да бъдат вкарани в градоустройствения план и след това там да се строи.

 

„Дневник": Засилен предварителен контрол за обществените поръчки иска бизнесът

Предварителният контрол на обществените поръчки да бъде засилен, черният списък на нелоялните фирми най-после да бъде създаден, представители на браншовите бизнес организации да се включат в комисиите, които възлагат финансираните с държавни средства дейности. Това са част от предложенията на компаниите към работната група начело с евроминистъра Томислав Дончев, която подготвя нов закон за обществените поръчки.

"Две са основните промени, които трябва да залегнат в новия закон - засилен превантивен контрол от страна на Агенцията по обществени поръчки, както и гарантиране на по-голяма конкуренция при възлагането", обясни пред "Дневник" Йордан Кисьов, член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Целта е да се намали сегашната практика на повсеместно обжалване на поръчките, което спира изпълнението им.

От Българската стопанска камара (БСК) продължават да отхвърлят идеята за вътрешни (in house) поръчки, които да се възлагат без конкурс на 100% държавни и общински предприятия, собственост на възложителите. "Не виждам, ако тази промяна бъде приета, защо въобще трябва да съществува закон за обществените поръчки.

 

„Сега": Неизползваните отпуски само на военни и полицаи ще бъдат спасени

Най-привилегированите групи в държавата - военни и полицаи, отново остават незасегнати от законодателните удари на правителството върху неизползваните отпуски за 2010 г.

Няма да бъдат променени специалните закони за МО, МВР и за Държавна агенция "Национална сигурност" в частта им за правото на ползване на почивка. За военните и полицаите, които ползват до 2 месеца почивка заради извънреден труд, награди и т.н., няма да има ограничение колко неизползвани дни отпуск могат да прехвърлят за следваща година.

Техните трудови правоотношения се определят в специални закони. Редът за ползване на отпуските, определен в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, не се отнася за служителите под пагон.

"Не смятаме да обсъждаме промяна на реда за почивките по специалните закони", каза пред "Сега" депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на социалната комисия Светлана Ангелова. Въпросът е бил обсъждан от конституционните съдии. Сред мотивите, с които президентът Георги Първанов даде предишните текстове в КТ за отпуските, фигурира и обстоятелството, че създаването на правна уредба, която се отнася само за част от работещите, наети по КТ и по Закона за държавния служител, но не и за държавните служители по специалните закони, нарушава Конституцията. В нея е записано, че всички хора се раждат равни по достойнство и права. Съдът е преценил, че този мотив е извън предмета на делото, тъй като не е оспорена правната уредба по специалните закони.

 

„Дума": 200 хил. българи на работа при мутри

Бризо 200 хил. българи са работили или работят за мутри, което означава, че сивият сектор е превзел голяма част от бизнеса. Тези данни обяви вчера социологът Михаил Мирчев, който представи проучване на агенция АССА-М. За 36 на сто от запитаните работата при мутри е трудова алтернатива, а 46 процента твърдят, че го правят по неизбежност.

Около 19% от запитаните се оценяват като критично бедни, сочат данните от изследването. Броят им се е повишил два пъти за две години. 2% от работещите хора са определили себе си като много заможни. От 7 на 14% се е увеличил броят на бедните хора сред работещите българи.

Над 50% от запитаните българи споделят, че кризата се е отразила на доходите и работата им - или са останали без трудов договор и с по-ниско заплащане, или са загубили работата си.

66% смятат, че кризата в момента е много тежка, връща ни много назад и не виждат изход от нея.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини