Убийството на Белнейски - 5 години по-късно

Няма съмнение, че извършителят на убийството на сестрите Белнейски е Лазар Колев, който е основният запоздорян, заяви следовател Веселин Мартински.
Сперма на 29-годишния Лазар Колев-Гангстера бе открита в интимните части на убитите, а под ноктите на едното от момичетата - негова ДНК. 

„На 28 януари 2006 г. Росица на 17 г. и 15-годишната Христина са в компания в заведение, в 02,30 ч. тръгват сами да се прибират, тогава срещат Колев", описа Мартински в предаването на bTV „Тази сутрин" версията, към която се придържат следствието и прокуратурата по случая с двойното убийство.

Колев спрял с колата си и им предложил да ги закара. Пред следователите заявил, че никой не го е видял тогава. Оставил Христина при негов познат. Мартински обясни, че няма отвличане – Христина остава доброволно при този човек, а Росица тръгва сама с Лазар.

По думите му, според доказателствата, малката сестра е имала сексуален контакт с втори човек.

Лазар потеглил с Росица към покрайнините на Пазарджик. "Има насилствен сексуален контакт, първо анален, после вагинален, с по-голямата сестра в автомобила", разказа Мартински.
След като тръгват отново, явно изпаднала в ужас, Росица скача от колата в движение. Стреснат от случилото се, Колев я доубива. Според следователите, това се случва в Пазарджик.

След като е убил по-голямата сестра, той се връща за Христина, качва я в колата си, изнасилва я, пребива я и кара двете тела в местността "Грамадите”. По данни на съдебномедицинската експертиза малката сестра е доубита там.

"Не мога да кажа какъв е мотивът на действията на Колев. Сигурен съм, че  първоначално не е имал намерение да убива когото и да било. Било го е страх, че Росица ще каже, че е изнасилена", смята следователят.

Целта на второто убийство е да се прикрие първото.
"Обяснявам си второто изнасилване с неговата психика. Бил е под влияние на алкохол и стресиран. Поведението му след самото изнасилване е напълно неадекватно. Една седмица след извършеното е бил затворен на едно място, не се е къпал, стоял е дори с едни и същи дрехи", разказа следователят.

Образувано е досъдебно производство срещу втория човек, при когото е била оставена Христина. Той все още се търси.   
"Ако знаем какъв е мотивът, щяхме да стигнем до втория човек. Ако имаме и най-малкото съмнение, че това е извършителят, нито аз ще напиша, нито прокуратурата ще внесе обвинителният акт", категоричен бе Мартински.

"Чувал съм , че е предлаган подкуп от 500 000 евро за провал на делото. На мен обаче не са ми предлагали пари. В общественото пространство витае подобна теза за смачкване на делото", заяви още той.

Мартински обясни, че няма защитен свидетел, всички свидетели са явни. Делото е внесено, използвани са СРС-та, но нямало пречка процесът да е публичен.
Забавянето в откриването на ДНК-то на Лазар Колев, се дължи на факта, че когато е взет биологичен материал през 2006 г., практически не е имало възможност да се направи това изследване, тъй като пробите били зацапани с туш.
Според Мартински, ако всичко е нормално, делото ще се гледа най-рано през втората половина на януари. 

Колев вече бил в затвора през 2000 г., след като изнасилил 13-годишно девствено момиче. Имал перверзни желания и е изявявал сексуално желание и към мъже, предаде bTV. Освободен e през 2003 г. и работи в завода на чичо си. Изчезва от града ден след убийството на сестрите Белнейски. Влиза в затвора месец и половина по-късно заради грабеж на телефон.

Една от най-съществените слабости на обвинението срещу Колев е, че прокуратурата не може да определи точното място на извършването на престъплението, каза междувременно за „Фокус” Марин Марковски, който е адвокат на обвиняемия. Според него американска, английска и австрийска лаборатории са дали заключение, че ДНК-материалът е недостатъчен, за да се произнесат с конкретно заключение.

Над 100 000 лв. струва разследването на убийствата на Белнейски и това го прави най-скъпото дело в България, пише в. "24 часа". В разходите по процеса не са включени обаче парите за близо 400 ДНК експертизи, направени в лабораторията на МВР.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини